L'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) ha començat aquest dimarts una revisió contínua de la vacuna contra el coronavirus de la farmacèutica Sinovac —anomenada Vero Cell Inactivated— i analitzarà d'aquesta manera si compleix els estàndards europeus. 

El regulador ha iniciat aquesta revisió d'acord amb els "resultats preliminars dels estudis de laboratori i els estudis clínics "que suggereixen que la vacuna desencadena la "producció d'anticossos" que es dirigeixen contra el SARS-CoV-2, el virus que provoca la Covid-19.

La Xina estudia barrejar vacunes

Els fabricants de vacunes xinesos estan estudiant barrejar les vacunes i si una dosi de reforç podria ajudar a millorar la protecció contra el coronavirus. Sinovac i Sinopharm, que han exportat centenars de milions de dosis a tot el món, diuen que estan considerant combinar les seves vacunes amb les de les altres companyies. 

A principis del mes passat el director del Centre de Control de Malalties de la Xina, Gao Fu, va dir que les vacunes actuals ofereixen una baixa protecció contra el coronavirus i que barrejar-les podria ser una de les estratègies a considerar per augmentar-ne l'efectivitat. Més tard, Gao va intentar desdir-se dels seus comentaris dient que parlava en general sobre l'eficàcia de les vacunes. 

En espera de Sputnik V

Si finalment s'acaben barrejant vacunes, no seria la primera vegada que es fa. La vacuna russa Sputnik V té de base l'adenovirus i treuen pit d'haver-ho aconseguit amb èxit. Segons la pàgina oficial de la vacuna russa i la de l'EMA, la vacuna es basa en dos vectors contra el coronavirus, l'Ad26 (fet servir en la primera dosi) i l'Ad5 (en la segona dosi, per incrementar l'afecte). Totes dues, segons sembla, inclouen un gen que codifica la proteïna S de les espines del virus SARS-CoV-2.

El dia 4 de març l'EMA va començar a estudiar la vacuna russa per decidir si finalment se n'autoritza l'ús o no entre els estats membres. Alguns països, però, han tirat pel dret, ja n'han comprat dosis i les han començat a administrar, també Hongria i EslovàquiaFinalment, l'EMA podria pronunciar-se sobre la vacuna al maig

 

 

Imatge principal: una dosi de la vacuna xinesa fabricada per Sinovac / Efe

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat