Gir sorprenent de la Xina. El país asiàtic ha admès que l'eficàcia de les seves vacunes contra el coronavirus "no és alta". Així ho ha exposat aquest cap de setmana en una roda de premsa el director del Centre de Control i Prevenció de Malalties de la Xina, Gao Fu. A més d'admetre que l'eficàcia de les vacunes del país no és alta contra la Covid també ha obert la porta a un canvi de pautes o barrejar-les per intentar-ne augmentar l'eficàcia. 

Segons recull Reuters, Gao hauria parlat de dues vies de millora per "solucionar el problema" de la baixa eficàcia de les vacunes. Una d'elles, seria ajustant la inoculació, sigui augmentant el nombre de dosis o el temps que hi ha entre una i altra. L'altra opció que hi ha sobre la taula és el fet de combinar vacunes de diferents tecnologies. 

Embolic de declaracions?

Segons el diari South China Morning Post, de Hong Kong, i que també recullen diverses agències, "és la primera vegada que un científic xinès ha debatut en públic l'eficàcia relativament baixa de les vacunes xineses". Ara bé, en una altra entrevista publicada al Global Times, Gao ha exposat que els mitjans haurien malinterpretat les seves paraules i havien donat per fet que parlava de les vacunes xineses.

"Les taxes de protecció de totes les vacunes del món de vegades son altres i altres, baixes. La millora de la seva eficàcia és una qüestió que els científics d'arreu s'han de plantejar", ha constatat. Unes paraules que s'assemblen força a les que recull també l'agència de notícies The Associated Press fruit d'un comentari del mateix Gao exposant que ell parlava de les taxes d'efectivitat de "les vacunes en el món, no particularment a la Xina".

El cas, però és que l'expert en vacunes Tao Lina, també present durant la roda de premsa d'aquest cap de setmana va admetre que: "Els nivells d'anticossos generats per les nostres vacunes –les xineses– són més baixos que els de l'ARN missatger –la tecnologia que fan servir les vacunes de Moderna i Pfizer– i les dades d'eficàcia també són més baixes. 

Les vacunes xineses aprovades

Ara per ara, la Xina ha aprovat quatre vacunes, dues desenvolupades per la farmacèutica Sinopharm (de virus inactivat), una per Sinovac (virus inactivat) i una altra per CanSino (vector viral no replicant).

Els assajos clínics que es van fer sobre l'eficàcia de Sinovac són diferents, tot i que Turquia va exposar que era del 91,25%. A Indonèsia, però, les dades apuntaven al 65,3% i Brasil ho va rebaixar al 50,4%, després d'haver dit que era del 78%. L'efectivitat de Sinopharm és entre el 72% i el 79%, i CanSino del 75%.

El poder tou de la Xina

La Xina ha dut a terme molts assajos de fase III en 15 països, de Llatinoamèrica, àmbit africà o països com Turquia, Jordània, Egipte, Perú o Xile. La Unió Europea no ha aprovat encara cap de les vacunes xineses tot i que alguns països de la UE o veïns com Hongria i Sèrbia (respectivament). Però, la voluntat d'oferir la vacuna xinesa al món, segons alguns experts, era la de guanyar influència i poder tou —capacitat d'un actor polític, com per exemple un Estat, per incidir en les accions o interessos d'altres actors a través de mitjans culturals i ideològics—, no només als països en vies de desenvolupament sinó també a escala global.

Ara, però, després d'aquestes declaracions no exemptes de polèmica, caldrà esperar per veure'n l'impacte real.

 

 

Imatge principal: una dosi de la vacuna xinesa Sinopharm d'un carregament que va arribar a Sri Lanka / Efe