La polèmica està assegurada. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat aquest dimecres a tots els països que evitin administrar dosis de reforç o terceres dosis de la vacuna contra el coronavirus fins a finals d'any. El motiu és que hi ha milions de persones d'arreu del món que no han rebut encara una primera dosi, segons recull l'agència de notícies AFP. Els Estats Units tenen intenció de començar a posar terceres dosis aquest 20 de setembre. 

"No em quedaré callat quan les empreses i els països que controlen el subministrament mundial de vacunes pensen que els pobres del món haurien d'estar satisfets amb les sobres", ha destacat el cap de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. En aquest sentit, tal com constata la mateixa agència, Tedros ha instat als països rics i als fabricants de vacunes a donar prioritat a les primeres dosis dels treballadors de salut i a les poblacions més vulnerables dels països més pobres, i no prioritzar les dosis de reforç. 

"No volem veure un ús generalitzat de dosis de reforç per a persones sanes que estan completament vacunades", ha comentat.

Desigualtat dràstica

L'OMS va demanar fa uns dies ajornar les dosis de reforç dels països rics fins, com a mínim, finals de setembre per frenar la desigualtat en la distribució de les dosis entre països rics i pobres. Els països rics havien promès donar més de mil milions de dosis de vacunes als països més pobres, ha dit, però menys del 15% d'aquestes dosis s'han materialitzat. "No volem més promeses, només volem vacunes". 

Per ara, els EUA han rebutjat aquesta moratòria perquè el president dels Estats Units, Joe Biden, ha exposat que té "la responsabilitat de fer tot el possible per protegir a les persones" del país. 

Què diu l'OMS sobre terceres dosis

L'OMS ha reconegut que una tercera dosi podria ser necessària per a persones immunodeprimides, però posa èmfasi que per a les persones sanes, les vacunes encara semblen molt efectives, especialment per prevenir malalties greus. 

"No hi ha cas convincent per tirar endavant amb una recomanació generalitzada de dosis de reforç", ha exposat Kate O'Brien, cap de vacunes de l'OMS, durant una roda de premsa que recull el The Guardian

L'agència de salut de l'ONU s'ha posat com a objectiu global que tots els països vacunin com a mínim al 10% de la població a finals d'aquest mes i que hi hagi un mínim del 40% de la població vacunada a finals d'any.

D'aquesta manera, l'objectiu és que el 70% de la població mundial estigui vacunada a mitjans de l'any que ve.

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari es prepara per administrar una dosi de vacuna contra el coronavirus / Efe