L'epidemiòloga en cap de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Maria van Kerkhove, ha afirmat aquest dimarts que el món ha entrat en un altiplà de la corba de contagis del coronavirus, tot i que la situació continua sent "força preocupant".

"Els casos han assolit l'altiplà al món, però aquest altiplà mostra un nivell d'intensitat bastant alt, registrant cada setmana entre 4,4 i 4,5 milions de casos, unes xifres que evidentment estan per sota dels nivells reals", ha exposat Van Kerkhove en una roda de premsa que ha recollit Europa Press.

"S'observa una situació desigual en diferents regions", segons ha advertit. I és que mentre en algunes regions de l'Amèrica Llatina els casos han caigut, en regions d'Europa i Àfrica han crescut. 

Casos letals

Segons l'experta es registren aproximadament entre 67.000 i 68.000 casos letals setmanalment. I on es registra un creixement més alt és precisament a l'Amèrica del Sud i del Nord. "No hauríem d'estar tenint aquestes xifres de casos a tot el món perquè tenim eines que ho poden evitar".

Pel que fa a Europa, hi ha hagut un descens de casos de coronavirus però creix el nombre de morts mentre que a Àsia, la morbiditat i la mortalitat per coronavirus es van reduint. 

Variant Mu

La setmana passada, l'organització va detallar que l'atenció se centra, ara, en una nova variant que preocupa a les autoritats sanitàries. La nova variant del coronavirus, coneguda com a Mu, ha estat ja designada com una variant d'interès per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). La variant Mu o B.1.621, s'ha identificat per primera vegada a Colòmbia i s'han registrat casos a l'Amèrica Llatina i Europa. 

En el seu butlletí setmanal sobre la pandèmia, l'OMS ha constatat que la variant té moltes mutacions que suggereixen que podrien ser més resistents a les vacunes, com va ser el cas de la beta, però encara es necessitarien més estudis per examinar aquest fet més a fons. 

Les cinc variants que preocupen l'OMS

L'OMS té en el seu radar quatre variants de coronavirus preocupants. La variant alfa, registrada per primera vegada a Kent, i detectada ja en 193 països, la beta, en 141, la gamma, en 91 i la delta, en 170 països.

Així, la Mu es confirma com la cinquena variant d'interès per a l'OMS.

Espanya comença a revendre vacunes

El govern espanyol ha començat a vendre a països tercers l'excedent de vacunes contra la covid d'AstraZeneca a través de la donació i també de la revenda de sèrum, segons informa el digital 20 Minutos. El Ministeri de Sanitat hauria informat que aquesta venda hauria començat ja a finals de juliol i confirma que hi ha hagut enviaments a Paraguai i Illes Fiji. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, hauria explicat la setmana passada que la intenció és dur a terme operacions semblants amb Argentina i Hondures.

 

 

Imatge principal: una dosi de la vacuna xinesa de Cansino / Efe