Els responsables de Salut dels Estats Units també aposten per injectar una tercera dosi de la vacuna contra la covid-19. Així ho han indicat en un comunicat conjunt publicat pel Departament de Salut nord-americà, que recull l'ACN, i que signen, entre d'altres, l'assessor del president Joe Biden, el doctor Anthony Fauci, o el director del Centre de Control i Prevenció de Malalties, Rochelle Walensky.

D'aquesta manera, han exposat que les terceres dosis es podrien començar a administrar a partir del 20 de setembre a les persones que fa més de 8 mesos que van rebre la segona injecció. En tot cas, però, el pla espera l'autorització del regulador, la FDA, que ha d'analitzar els estudis presentats per Pfizer i Moderna sobre les terceres dosis.

Per què aposten per una tercera dosi?

"Les dades disponibles deixen clar que la protecció contra la infecció de SARS-CoV-2 comença a disminuir amb el temps després de les dosis inicials i, això, juntament amb la variant delta, fa que comencem a veure proves d'una reducció de la protecció en casos de malaltia lleu o moderada", afirma el comunicat.

Segons els experts dels Estats Units, "l'actual protecció contra una infecció greu, hospitalització o mort podria disminuir en els pròxims mesos, especialment entre els que tenen major risc o es van vacunar fa més temps". "Per això concloem que una dosi de recordatori serà necessària per maximitzar la protecció de les vacunes i allargar-la", afegeixen.

Com afecta que els països rics apostin per terceres dosis?

Segons el cap del grup de vacunes d'Oxford, el professor Andrew Pollard, moltes més persones de tot el món moriran de coronavirus si els líders occidentals "rebutgen la seva responsabilitat amb la resta de la humanitat" en prioritzar vacunes de reforç per a les seves poblacions. Així ho destacava fa uns dies un article del diari britànic The Guardian, que recull la seva opinió i la del director executiu de Gavi, aliança de vacunes, Seth Berkley. Tots dos coincideixen en el fet que el cas científic i de salut pública per al reforç a gran escala no s'ha fet i podria tenir conseqüències de gran abast en altres països.

"Aquest és un moment clau per als que prenen decisions", descriuen. "Un impuls a gran escala en un país ric enviaria un senyal a tothom que es necessiten impulsors a tot arreu. Això absorbirà moltes dosis de vacunes del sistema i moltes més persones moriran perquè no han tingut l'oportunitat de rebre una sola dosi". A més, insisteixen que "si milions de dosis són impulsats en absència d'un cas científic sòlid, la història recordarà el moment on líders polítics van decidir rebutjar la seva responsabilitat amb la resta de la humanitat en la crisi més important de les nostres vides".

Per reforçar la seva teoria, també destaquen que encara no es pot mesurar el nivell d'anticossos o cèl·lules T necessaris per evitar que les persones emmalalteixin de manera greu. Així, recorden que per exemple que la vacuna contra la febre groga ofereix protecció de per vida amb una sola dosi mentre que la vacuna contra la grip s'administra anualment. 

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari administra la vacuna a un menor / Efe