Malgrat que les dades de contagis no acompanyen, Reyes Maroto, ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, ha insistit avui que l'Estat espanyol és "un destí segur". En aquest sentit, ha assegurat que els controls d'accés fronterer "està funcionant" i que a "Espanya no es pot entrar si no s'acredita que s'és una persona sana".

A més, ha demanat  "prudència" a l'hora d'analitzar l'impacte de la cinquena onada sobre el turisme i ha destacat que l'evolució de la pandèmia no només es pot mesurar amb la incidència acumulada, sinó que cal tenir en compte la  pressió hospitalària, "que en aquest moment és molt baixa" i la vacunació.

La ministra ha llançat avui aquest missatge d'optimisme després que França hagi recomanat no viatjar a Espanya. "Els viatges són segurs perquè ens hem dotat de mecanismes per garantir-ho. Si s'és prudent i en els seus viatges respecta les mesures sanitàries sabem com evitar els contagis", ha indicat en unes declaracions que recull l'ACN.

Situació de risc molt alt

El missatge d'optimisme, però xoca amb les dades. Espanya té una incidència acumulada a 14 dies de 368,03 casos, fet que la situa en situació de risc molt alt, una barrera que s'estableix en els 250 casos. A escala autonòmica 12 comunitats es troben en aquesta situació, 6 d'elles superen els 400 casos d'incidència acumulada.

Retorn de les restriccions 

Davant d'aquest context el director del Centre d'Alertes Sanitàries, Fernando Simón, va valorar com "perfectament lògiques" les restriccions que han imposat Catalunya i el País Valencià. Ahir el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià va avalar la reimposició del toc de queda als municipis més afectats per la cinquena onada i la Generalitat de Catalunya va ordenar el tancament de totes les activitats a les 00:30.

De fet, Catalunya és l'autonomia que es troba en una situació més crítica, fet que l'epidemiòleg va atribuir, com a mínim, parcialment, al turisme. En la roda de premsa per valorar l'evolució de la pandèmia, Simón va explicar que la situació a Catalunya és l'efecte de concentracions molt grans de persones de territoris i països diferents que s'han concentrat de "manera irregular en algunes zones de Catalunya", destacant l'impacte del turisme en aquests processos.

 

Imatge principal, els primers turistes arribant al Prat / ACN