"Les dades són pèssimes", ha dit la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, just abans d'anunciar les mesures que ha establert la Comissió Delegada en matèria de Covid-19, presidida per Pere Aragonès. El Procicat ultima els preparatius de les mesures en una reunió que encara estava en marxa quan han comparegut Plaja i els consellers de Salut, Josep Maria Argimon, i d'Interior, Joan Ignasi Elena.

Mesures que pretenen limitar la mobilitat i els contactes i que se centren a limitar el final de totes les activitats a les 00.30 hores de la nit. Activitats de tota mena. Tant els serveis a domicili com els actes culturals i socials. Pel que fa als actes culturals, s'haurà de fer tot amb el públic assegut. La mesura afecta directament els festivals d'estiu tal com s'havien estat fent fins ara, com en el cas del Canet Rock o el Cruïlla.

Es demana també als ajuntaments que des de les 00.30 h fins a les 6 h es restringeixi l'accés a tota mena d'espais públics com parcs o platges on es puguin fer trobades.

Les trobades tindran un màxim de 10 persones, si no són de la nostra bombolla familiar. El Procicat ha determinat un aforament del 70% per a casaments, enterraments o actes religiosos dins les esglésies. Pel que fa als convits en els restaurants, les taules hauran de ser de sis comensals a l'interior i de deu a l'exterior.

A més, no es podrà menjar ni beure a la via pública. I pel que fa als aforaments, s'estableixen 2,5 metres quadrats per persona en els espais. Per tant, tant les sales i espais tancats com els espais oberts hauran de recalcular el nombre de gent que poden acollir.

Buscar l'equilibri

El conseller d'Interior ha remarcat que les mesures "garanteixen l'equilibri entre l'activitat econòmica, social i la salut emocional". Joan Ignasi Elena ha demanat un esforç més: "Hem fet un camí llarg durant aquest any i mig, un camí extraordinari en el qual hi ha hagut un exercici de contenció i responsabilitat de la ciutadania i els serveis públics magnífic, però és necessari fer un esforç més".

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha admès que "pensava que hi hauria un repunt, però mai aquesta explosió de casos". I ha afegit que "estarem setmanes amb taxes d'incidència elevades". De cada 100 persones positives, un 1% acaba a l'hospital. Actualment, hi ha 1.091 persones hospitalitzades, de les quals 209 són a l'UCI. 

Sobre la vacunació, el conseller també ha advertit que el nombre de dosis que arribaran a partir de demà serà menor que fins ara. Fins avui arribaven 700.000 vacunes per setmana. Aquesta pròxima setmana se'n posaran 500.000 i s'arribarà als 8 milions de dosis administrades. 

Segons Argimon, hi ha hagut una "explosió de casos en molt pocs dies". Per això, tant la portaveu com els dos consellers han insistit a dir que "és necessari reduir la interacció social".

Estudiant el toc de queda

De moment s'ha descartat el toc de queda. La situació no és com la de fa un any quan es va aplicar, ha explicat Argimon. Amb tot, el president Pere Aragonès ha demanat un informe detallat per "si arribat el moment, s'ha d'aplicar un nou toc de queda", ha dit Patrícia Plaja.