La situació de la Covid-19 a Catalunya és "realment dramàtica". Així s'ha expressat el director del Centre d'Alertes Sanitàries, Fernando Simón, en la roda de premsa per valorar l'evolució de la pandèmia del coronavirus a Espanya. Donada la situació ha assenyalat que és "perfectament lògic" que s'imposin noves mesures per controlar la transmissió.

Les declaracions de Simón se sumen a les del conseller de Salut aquesta tarda. En la roda de premsa per explicar les noves restriccions a Catalunya, Josep Maria Argimon ha assegurat que "les dades són més que pèssimes, les dades són francament molt dolentes".

"El que està passant ara no está passant ara, sinó fa setmanes", ha afirmat a la premsa. Simón ha explicat que l'augment de casos ("l'explosió de casos", tal com l'ha qualificat el conseller Argimon), és l'efecte de concentracions molt grans de persones de territoris i països diferents que s'han concentrat de "manera irregular en algunes zones de Catalunya". Així mateix, ha destacat l'impacte del turisme i de les relacions amb vacunats i no vacunats.

Les restriccions: "perfectament lògiques"

"L'objectiu no és restringir res, sinó controlar la transmissió de la Covid", ha contestat Simón en ser preguntat per les noves mesures imposades al País Valencià i Catalunya. El director del Centre d'Alertes Sanitàries ha evitat parlar de restriccions i ha qualificat de "perfectament lògiques" la recuperació del toc de queda al País Valencià, que ha titllat de "molt eficaç", i la reducció dels horaris d'obertura de totes les activitats a Catalunya per tal de "reduir riscos". 

"El risc que morin persones de 20 a 30 anys existeix", ha assegurat. En aquest sentit ha incidit reiteradament en el fet que l'única culpable no és la variant Delta. "Amb aquesta variant o qualsevol altra si no hi hagués concentracions massives de gent no augmentarien tant els contagis. Estem fent les coses malament", ha dit.

"Divertir-se amb compte"

Sobre les proves ràpides ha assenyalat que és impossible detectar totes les persones infectades que assisteixen en un esdeveniment. "Hem de ser conscients del fet que es permetin algunes activitats d'oci no vol dir que hàgim de deixar d'aplicar les mesures de seguretat individual. Si nosaltres tenim risc d'infectar-nos, hem de ser conscient que entre els grups més vulnerables podem infectar algú, encara que estiguin vacunats. Ens hem de divertir amb compte", ha dit.

Acostant-nos a l'estabilització

Sobre quan s'arribarà al pic de contagis de la cinquena onada, ha assenyalat que es produirà en els dies vinents, malgrat que ha rebutjat donar una data concreta i ja ha assenyalat que s'està observant una reducció de la velocitat de transmissió. "Estem arribant a una fase d'estabilització", ha dit. Tot i això, ha augurat que en els pròxims dies Espanya superarà la incidència acumulada de 400 casos per cada 100.000 habitants a 14 dies.

 

Imatge principal, el director del Centre d'Alertes Sanitàries, Fernando Simón / ACN