El govern francès ha anunciat que no prohibirà als seus ciutadans anar de vacances a Espanya o Portugal, tot i que la setmana passada desaconsellava aquestes destinacions per la seva situació epidemiològica. Malgrat tot, França ha demanat als seus ciutadans que vagin amb compte, en especials en territoris com Catalunya on els contagis s'han disparat. 

El portaveu del Govern francès, Gabriel Attal, ha remarcat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que s'ha descartat "prohibir als francesos anar de vacances a Espanya o Portugal". Attal ha demanat prudència a l'hora de viatjar, ja que a França "la quarta onada ja ha començat". 

Focus a Catalunya 

Gabriel Attal ha recordat els ciutadans francesos que es desplacin durant l'estiu han de tenir en compte la perillositat d'algunes zones, on els contagis estan disparats. Per exemplificar quina mena de territoris suposen un risc extrem ha utilitzat la situació catalana. "Evidentment en certs països o en certs territoris d'aquests països on el repunt epidèmic és més forta, per exemple a Catalunya, on la taxa d'incidència entre els joves és de fins a 1.000, es demana una vigilància reforçada", ha exposat el portaveu.

Com va declarar ahir el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, les dades a Catalunya són “més que pèssimes”. En les darreres hores s'han registrat 8.585 nous contagis. La pressió als hospitals comença a superar l’Atenció Primària per colar-se en els llits d’ingressats i les UCI. Ahir es va arribar als 1.058 pacients ingressats per Covid. A més, s'ha arribat als 209 ingressats a les UCI, una dada preocupant en plena cinquena onada. 

 

personas pasean pero Paris Francia / efe Un grup de ciutadans passegen per París, un dels municipis francesos que més s'han vist afectats per la pandèmia / Efe

Noves mesures a l'Estat francès

França no farà obligatòria la vacunació, però obligarà els seus ciutadans a presentar el Certificat Digital Covid per accedir a la restauració o viatjar. Emmanuel Macron, president de França, ha anunciat que el "passaport Covid-19", un test negatiu o un certificat negatiu que demostri que s'ha passat la malaltia seran obligatoris per accedir a "cafès, restaurants, centres comercials, avions, trens i establiments mèdics" a partir d'agost. La mesura es començarà a aplicar a les discoteques a partir del 21 de juliol, per la resta d'espais caldrà esperar que s'aprovi una legislació específica que afectarà els majors de 12 anys. 

Les mesures que Macron va anunciar aquest dilluns se sumen a la decisió de fer pagar les PCR a partir de la tardor, a no ser que siguin prescrites per un metge. Fins ara, la Seguretat Social reemborsava als francesos els tests Covid-19. Macron ha justificat la mesura per "fomentar la vacunació en lloc de multiplicar les proves".

 

Imatge principal: Emmanuel Macron, president de França, durant un discurs on presentava només mesures per pal·liar els efectes de la covid / Efe