La Intel·ligència Artificial (IA) té un grandíssim potencial en el camp de la medicina, sobretot en l'àmbit preventiu. Una de les últimes investigacions sobre això ha estat desenvolupada per un equip d'experts de la Universitat d'Emory, a Atlanta, i la Universitat de Harvard, a Boston, que mitjançant una tècnica d'aprenentatge automàtic per analitzar el llenguatge en un grup de joves en risc, van descobrir que podien predir qui desenvoluparia psicosi amb una precisió del 93%. Els resultats han estat publicats a la revista Nature.

L'estudi

Ja se sabia que el llenguatge tenia relació amb el desenvolupament de la psicosi, però en aquesta ocasió gràcies a la intel·ligència artificial (IA) els resultats han estat molt millors dels que es preveien. Els investigadors van utilitzar dues variables lingüístiques per dur a terme l'estudi: la densitat semàntica (la capacitat d'emmagatzemar informació variada a través del llenguatge) i l'ús de paraules relacionades amb el so.

Les conclusions apunten que les persones amb més risc de patir psicosi reflecteixen una pobresa més important de contingut en el llenguatge i de l'elecció de paraules segons els seus sons. Els experts van fer ús de l'IA mitjançant un sistema d'aprenentatge automàtic que busca patrons en un conjunt conegut de dades i decideix quins identifiquen característiques específiques.

L'aprenentatge automàtic va detectar patrons en l'ús del llenguatge per part dels individus que van participar en l'estudi, fins al punt que es va identificar alguns pacients els metges dels quals no havien percebut cap signe de risc. Els senyals que poden fer predir que una persona patirà psicosi solen començar durant l'adolescència mitjançant una sèrie de símptomes definits com a síndrome prodròmic.

Els senyals que poden fer predir que una persona patirà psicosi solen començar durant l'adolescència mitjançant una sèrie de símptomes definits com a síndrome prodròmic

Al voltant del 25-30% dels adolescents que presenten aquesta síndrome desenvoluparan una malaltia psicòtica. Els actuals sistemes de detecció, basats en l'experiència dels professionals, tenen una precisió del voltant del 80%. Però gràcies a l'IA, es preveu que la taxa de predicció sigui molt més gran i precisa, com demostra aquesta investigació.

Què és la psicosi

La psicosi és un trastorn mental caracteritzat per una pèrdua de contacte amb la realitat. Les persones que la desenvolupen presenten al·lucinacions i deliris que poden portar canvis en la seva personalitat, amb un comportament estrany i dificultat per interactuar amb els altres i dur a terme activitats de la vida quotidiana. La psicosi es pot derivar d'un altre tipus de patologies com l'esquizofrènia, el trastorn bipolar, el Parkinson o l'Alzheimer.

La prevenció i altres malalties

Els autors de l'estudi asseguren que si es pot identificar prèviament les persones que estan en risc i desenvolupar intervencions preventives, es podria revertir en alguns casos l'aparició d'aquests trastorns. "Hi ha dades que mostren que els tractaments com la teràpia cognitivoconductual poden retardar l'inici i potser fins i tot reduir l'aparició de la psicosi", asseguren.

L'equip ara està reunint col·leccions més extenses de dades i plans per provar la nova tècnica d'aprenentatge automàtic amb altres afeccions cerebrals i psiquiàtriques, com la demència.