Una de cada deu famílies en què hi ha persones majors de 70 anys té algun membre amb la malaltia d'Alzheimer. I les projeccions d'incidència indiquen que el nombre de malalts continuarà creixent en els propers anys. Es tracta d'un dels reptes més importants als quals s'enfronta la medicina actual, a causa principalment de l'envelliment de la població. Per aquesta raó, existeixen molts equips d'investigació a tot el món que estan dedicant els seus recursos a trobar les causes i els tractaments per tractar aquesta patologia.

L'estudi

Normalment, l'Alzheimer es diagnostica després que apareguin els símptomes, quan poca cosa es pot fer ja. Per això cobra més importància una investigació realitzada a la Universitat Johns Hopkins de Baltimore, una de les més prestigioses dels Estats Units, en la qual un equip d'experts han pogut identificar canvis cerebrals relacionats amb l'Alzheimer que poden passar dècades abans que apareguin els primers símptomes de la malaltia.

Per dur a terme l'estudi, els científics van revisar els registres mèdics de 290 persones de 40 anys o més amb antecedents familiars de la malaltia o en situació de risc en un esforç per descobrir factors predictius de deteriorament cognitiu. Això els va permetre observar a les persones 20 o 30 anys abans que presentin símptomes clínics.

Els experts van trobar diferències significatives en els mesuraments de les proves d'habilitats mentals preses fins i tot 15 anys abans. Quan els investigadors van observar els nivells de líquid cefalorraquidi, van trobar que una substància relacionada amb les proteïnes tau ―unes proteïnes microtubulars del sistema nerviós central― havia augmentat significativament en un procés que va començar gairebé 35 anys abans que es desenvolupessin els símptomes.

També es van observar lleugers canvis en l'àrea del cervell responsable de la memòria gairebé 10 anys abans que es manifestessin els problemes cognitius. Segons revela un comunicat emès pels investigadors, "l'estudi suggereix que és possible utilitzar imatges del cervell i anàlisi del líquid cefalorraquidi per avaluar el risc de malaltia d'Alzheimer almenys 10 anys o més abans que passin els símptomes més comuns, com un deteriorament cognitiu lleu".

Aquest estudi suposa, sens dubte, un gran avenç en la lluita contra l'Alzheimer, doncs identificar una sèrie de biomarcadors que puguin avançar el risc de desenvolupar la malaltia obre tot un camp d'acció per desenvolupar una prevenció més específica i tractaments més ajustats abans que comencin els símptomes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat