Encara que, com és lògic, tota l'atenció sanitària s'està centrant encara en la pandèmia del coronavirus i els rebrots que s'estan produint, el cert és que l'estiu és un època propícia per a una intoxicació alimentària com la salmonel·losi.

La salmonel·losi està provocada per un bacteri, la Salmonel·la i la seva incidència augmenta durant els mesos de calor. És present en animals com els ocells de corral, els porcs, les vaques i en mascotes com els gats, els gossos, els ocells i els rèptils com les tortugues.

El contagi es produeix generalment a través del consum d'aliments contaminats d'origen animal, principalment ous, carn, ocells de corral i llet. Els símptomes de la malaltia comencen a manifestar-se entre 6 i 72 hores després d'ingerir el bacteri i la malaltia dura entre 2 i 7 dies. Generalment, es tracta de símptomes relativament lleus que desapareixen al cap d'uns dies sense tractament específic. Tanmateix, en alguns casos, particularment en nens petits i en ancians, la deshidratació causada per la malaltia pot ser greu.

Salsa

Encara que és cert que als països occidentals i, més concretament a la UE, existeix una control exhaustiu per part de les institucions referent a la cadena alimentària de la conservació dels aliments –des de la producció agrícola fins a l'elaboració, fabricació i preparació d'aliments, principalment als establiments comercials–, no està de més recordar una sèrie de mesures de precaució per evitar un possible contagi, sobretot quan surt anés de casa.

>Evitar sempre els lactis crus i prendre'ls pasteuritzats.

>Anar amb compte amb els gels perquè de vegades són focus de contagi. Assegurar-se que estan fets amb aigua potable.

>A casa, assegurar-se de cuinar bé els aliments. Fora de casa, en bars i restaurants, prendre'ls millor tot just servir-los. No deixar-los gaire temps a la calor.

>Si s'està en contacte amb mascotes o animals de granja, desinfectar-se bé les mans, bé sigui amb sabó o amb una solució hidroalcohòlica. 

Gallines

>Rentar acuradament les fruites i hortalisses, especialment si es consumin de forma crua. I és més recomanable prendre-les pelades.

>Separar els aliments cuits i els crus, perquè poden contaminar-se entre ambdós.

>Mantenir els aliments refrigerats en fred (amb temperatures inferiors als 5º C).

>Revisar la temperatura del frigorífic. Mai no hauria de ser inferior als 4º C. La del congelador és aconsellable que sigui de -18º C.