L'arribada de l'estiu ha vingut acompanyada de notícies inquietants sobre rebrots de la Covid-19. En alguns llocs, bé sigui perquè no s'han adoptat les mesures necessàries o perquè en el dia d'avui és impossible garantir el risc zero, han sorgit nous contagis que han fet saltar totes les alarmes.

Molts d'ells lligats a llocs de treball, però d'altres no. El cert és que ara augmenta l'assistència a platges, piscines o rius i és important recordar que el virus continua present i que cal tenir molt presents les mesures de seguretat.

Els experts diuen que no hem de tenir una falsa sensació de seguretat. A més, a causa de la fi de l'estat d'alarma es preveu un gran increment dels desplaçaments entre diferents zones de l'Estat. Des de l'Organització Col·legial d'Infermeria han elaborat un vídeo animat on es recullen les principals recomanacions per evitar focus de nous casos.

En primer lloc, és molt important continuar mantenint la distància de seguretat d'1,5 a 2 metres entre persones que no convisquin juntes, no compartir objectes ni dins ni fora de l'aigua i tenir en compte les restriccions sobre aforament en platges i piscines per evitar aglomeracions.

També recorden que està permès realitzar activitats esportives a les platges sempre que es realitzin individualment i mantenint la distància de seguretat amb la resta de ciutadans. A més, especifiquen que l'ús de dutxes en platges està permès –sempre que sigui de manera individual–.

D'altra banda, inclouen recomanacions generals sobre la cura de la pell davant el sol –protecció solar alta i amb freqüència, evitar l'exposició solar en hores centrals del dia o adequar el tipus de protector solar a la nostra pell– i sobre l'ús saludable de l'aire condicionat per evitar desenvolupar malalties respiratòries que augmentin riscos si contraiem la Covid-19.

Respecte a l'ús de la màscara, cal recordar que utilitzar-les malament augmenta el risc de contagi de la Covid-19, ja que com la superfície externa de la màscara es considera un vehicle de transmissió, ens podem autoencomanar. Les màscares quirúrgiques i higièniques són les més recomanables per a la població. En principi, la recomanació és que tinguin una vida mitjana d'entre quatre i vuit hores. No es recomana portar aquesta màscara de manera continuada més de sis hores seguides perquè la humitat que poden captar fa que perdin eficàcia.

Noia màscara

Ha de cobrir la boca, el nas i la barbeta i no s'ha de treure per parlar, tossir o esternudar i és necessari portar-la dins de qualsevol espai públic tancat i també a l'aire lliure quan no estigui garantida la distància de seguretat. A més, és important que quan ens la traguem, si no s'ha complert aquest temps, no s'ha de guardar a la bossa o en una butxaca. És millor portar en una bossa transpirable, com un sobre de paper, sabent que la part neta de la màscara és la interna, la qual part que portem en contacte amb la cara, i la part bruta és la part externa, que no hem de tocar.

Finalment, respecte al rentat de mans, s'ha posat a disposició de tothom un vídeo de YouTube amb els consells per fer-ho correctament en tan sols un minut. També s'ha de tenir en compte la necessària desinfecció dels llocs d'ús comú a casa com poms, cadires, taules, ordinadors i altres materials. I, per descomptat, anar al metge quan apareguin símptomes com febre, malestar, tos i problemes respiratoris.