Amb l'arribada de l'estiu, els casos de salmonel·losi solen augmentar a causa de la calor i que generalment s'incrementen els àpats que fem fora de casa. Els viatges també són una altra de les raons que expliquen l'augment dels casos.

Tal com explica l'Organització Mundial de la Salut, la salmonel·losi està causada pel bacteri Salmonella i s'estima que afecta anualment desenes de milions de persones i provoca més de cent mil defuncions arreu del món. Els símptomes de la malaltia comencen a manifestar-se entre 6 i 72 hores després d'ingerir el bacteri i la malaltia dura entre 2 i 7 dies. En la majoria dels casos, els símptomes de la salmonel·losi són relativament lleus i els pacients es recuperen sense tractament específic. Tanmateix, en algunes ocasions, particularment en nens petits i en ancians, la deshidratació causada per la malaltia pot ser greu i posar en perill les seves vides.

On és el bacteri

Aquests bacteris són molt presents en animals domèstics i salvatges i, especialment, en animals comestibles com els ocells de corral, els porcs, les vaques i la vedella, a més de les mascotes com gats, gossos, ocells i rèptils com les tortugues. Un dels seus principals perills és que poden travessar tota la cadena alimentària, des dels pinsos per a animals i la producció primària, fins a les llars o els establiments i institucions de serveis de menjars.

El contagi es produeix generalment a través del consum d'aliments contaminats d'origen animal (principalment ous, carn, ocells de corral i llet), encara que també hi ha altres aliments que s'han vinculat a la transmissió, com per exemple les hortalisses contaminades per fems. Fins i tot es pot transmetre entre les persones per via fecal-oral o quan s'entra en contacte amb els animals infectats directament, incloses les mascotes.

La prevenció

A Europa, des de les mateixes institucions, hi ha mesures de control en totes les etapes de la cadena alimentària, des de la producció agrícola fins a l'elaboració, fabricació i preparació d'aliments, principalment als establiments comercials. Tanmateix, de forma particular, és aconsellable tenir en compte les mesures de prevenció que aconsella l'OMS, sobretot quan es fa un viatge a un altre país.

  • Cuinar bé els aliments i prendre'ls calents en servir-los. Especialment en restaurants i bars.
  • Evitar la llet crua i optar per la pasteuritzada.
  • En consumir begudes amb gel, assegurar-se que aquests estan fets amb aigua potable.
  • Rentar-se freqüentment les mans amb sabó, en particular després d'haver tingut contacte amb mascotes o animals de granja o després d'haver utilitzat el vàter.
  • Rentar acuradament les fruites i hortalisses, especialment si es consumexien de forma crua. És més recomanable menjar-se-les pelades.
  • Separar els aliments cuits i els crus.
  • Mantenir els aliments refrigerats en fred (amb temperatures inferiors als 5ºC).
T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat