A l'hora de portar una alimentació saludable, la importància de l'estètica és molt més important del que es pensava. L'aparença dels aliments juga un paper fonamental en la psique humana i pot ajudar a tornar molt més desitjables els plats i a assolir la motivació necessària per portar una alimentació equilibrada.

Són molts els estudis que analitzen la importància d'aquesta estètica en la dieta. L'últim és un estudi dut a terme a la Universitat del Sud de Califòrnia i publicat en el Journal of Marketing, que analitza si els aliments atractius poden semblar més saludables per als consumidors.

Segons els investigadors, una estètica bonica està estretament associada amb el plaer. Veure una cosa bonica activa el centre de recompensa del cervell i observar la bellesa és inherentment gratificant. Aquest vincle amb el plaer pot fer que el menjar bonic sembli poc saludable, perquè la gent tendeix a veure el plaer i la utilitat com mútuament excloents. Per exemple, moltes persones tenen la intuïció general que els aliments són saborosos o saludables, però no ambdós.

Quan es parla de menjar bonic, o donar importància a l'estètica als plats, s'han de tenir en compte una sèrie de criteris que es caracteritzen pels patrons ideals que es troben en la naturalesa. Per exemple, una característica estètica clàssica clau és la simetria, l'ordre i els patrons sistemàtics. També n'hi ha altres com la bona utilització dels colors per fer-ho atractiu, la disposició correcta per textures, en definitiva, l'harmonia que pot resultar atractiva a la vista.

Tacs|Renecs atractiusParlar de menjar bonic ha de veure amb seguir els patrons ideals que es troben en la naturalesa

En una sèrie d'experiments, els investigadors van comprovar si un mateix aliment es percep com a més saludable quan té un aspecte més bonic seguint els principis de l'estètica clàssica (és a dir, simetria, ordre i patrons sistemàtics) en comparació amb quan no ho és.

Per exemple, als participants se'ls van subministrar torrades d'alvocat. Tots van llegir informació idèntica sobre ingredients i preus, però es va assignar aleatòriament a les persones torrades amb una millor o pitjor presentació al plat. Malgrat la informació idèntica sobre el menjar, els enquestats van qualificar la torrada d'alvocat com a més saludable en general (més saludable, més nutritiva, menys calories) i més natural (més pura, menys processada) si veien la versió bonica en comparació amb una altra versió.

Amanida atractivaLes persones preferim gaudir d'un plat ben presentat a l'hora d'alimentar-nos

Els experiments amb diferents aliments i manipulacions de la bellesa van donar el mateix patró de resultats. Tenint en compte que les persones estan disposades a canviar la seva dieta, a incloure millors aliments si tenen un aspecte més saludable, a motivar-se a menjar més sa o fins i tot a pagar més per aliments de millor qualitat en virtut d'aquests criteris, els experts apunten a la necessitat d'intentar tenir en compte l'estètica a l'hora de cuinar i presentar el menjar. Sobretot, en aquelles persones que pateixin sobrepès o obesitat, per a les quals la motivació és una part essencial del tractament.