La ciència ha demostrat que la dieta mediterrània és una de les millors per cuidar la nostra salut i així ho ha inclòs fins a l'Organització Mundial de la Salut en les seves recomanacions. Però el fet de basar-nos en l'alimentació que tradicionalment s'ha dut a terme en els països mediterranis no exclou que gràcies a la globalització, cada vegada tenim més accés a un altre tipus de productes.

Aliments que, encara que aquí no han estat gaire habituals, poden convertir-se en part de la nostra dieta per les seves propietats i beneficis per a la salut. Es tracta de productes rics en nutrients que ens a evitar el risc de desenvolupar determinades malalties i poden alegrar també la nostra dieta pel fet d'aportar sabors diferents. Aquests són cinc exemples dels mateixos.

Xucrut

Els aliments fermentats són molt saludables. El xucrut és típic d'Alemanya i Polònia i s'elabora amb col de cabdell i sal. Ajuda a millorar la digestió, augmenta la immunitat i fomenta un pes saludable. La manera més senzilla de prendre'l és com a acompanyament a un plat de carn o pescat o barrejat amb puré de patata i alguna salsa al gust.

Xucrut

Xucrut

Llavors de cànem

El cànem té una llavor molt nutritiva, rica en greixos saludables, proteïnes i una varietat de minerals. Per a les persones vegetarianes, el seu consum suposa una manera fàcil d'agregar proteïnes a la dieta. A més, també aporta vitamina E, calci, ferro, magnesi, potassi i zinc. Es poden moldre i empolvorar en batuts, cereals, iogurt o amanides.

Mantega aclarida

És una mantega en la qual, mitjançant un procés de cocció, es retiren les proteïnes, sucres i aigua. En no contenir lactosa o caseïna se solen recomanar a persones que tenen algun tipus d'intolerància. Es pot comprar o fabricar a casa i conté oli linoleic, olis monoinsaturats i vitamines A, D, E i K. Es pot utilitzar per cuinar carn o peix o per fer postres.

Litxi

És una fruita exòtica originària de la Xina, Contiene vitamina C, és rica en antioxidants, minerals, com el calci, magnesi i fòsfor i té poques calories. Millora l'absorció del ferro, fibra soluble i es recomana per als dolors estomacals i per prevenir la gastritis.

Col Romanesco

Es tracta d'una de les verdures més boniques que existeixen estèticament parlant. Però és que a més, té una infinitat de propietats: diürètiques, anticancerígenes i cardiosaludables. És rica en vitamina C, E, àcid fòlic, àcids essencials omega 3 i omega 6, potassi, fòsfor i calci. Es pot consumir crua, al vapor, a la papillota i en estofat.

Col romanesco

Col romanesco

Cúrcuma

Aquesta poderosa espècia, coneguda per ser una espècia curativa, s'ha utilitzat per ajudar moltes malalties, principalment a causa de l'ingredient actiu, la curcumina. La cúrcuma és excepcionalment rica en antioxidants i compostos antiinflamatoris. També conté manganès, un mineral que ajuda a protegir els ossos i combatre l'osteoporosi. Es pot utilitzar una mica de cúrcuma en ous remenats, barrejar-la amb verdures rostides, agregar-lo a l'arròs o barrejar-la en un batut.