Quan parlem de prevenir la Covid-19, el primer que se'ns passa pel cap és l'ús de màscares, la distància social, els espais oberts... Però el cert és que l'alimentació juga un paper essencial en aquest aspecte. I no només això, l'evidència científica sembla demostrar que l'obesitat és un dels factors de risc més importants a l'hora de desenvolupar una versió molt més severa d'aquesta malaltia que, en algunes ocasions, ha demostrat ser mortal.

Acaba de publicar-se en castellà Cómo comer en los tiempos de la Covid-19 que ha estat escrit per la prestigiosa endocrinòloga Mariela Grandt, graduada a les universitats d'Harvard i Colúmbia i especialista en diabetis. L'experta posa el focus en el fet que l'alimentació és el risc més gran que hi ha davant del coronavirus i "ningú no n'està parlant". Assegura que l'alimentació és la millor manera de preparar els cossos per lluitar contra el virus.

Llibre CovidMariela Grandt afirma en el seu llibre que l'alimentació és un gran risc davant del coronavirus

Segons assegura la doctora, un dels riscos més importants és la malaltia metabòlica. Mitjançant l'experiència adquirida durant aquests mesos de pandèmia, la doctora ha pogut comprovar com els qui tenen més possibilitats d'acabar en les unitats de cures intensives són pacients amb hipertensió, malalties cardiovasculars, obesitat i diabetis. Totes elles patologies relacionades amb la síndrome metabòlica. En concret, es considera que aquesta malaltia es produeix quan es dona la presència de tres o més d'aquestes cinc condicions: hipertensió, sucre elevat en sang, sobrepès o obesitat, nivells alts de triglicèrids i nivells baixos de colesterol HDL o colesterol bo.

A més d'aquestes, altres patologies com la resistència a la insulina tenen un efecte considerable en la disminució de la funció del sistema immune d'un organisme. D'aquesta manera, les persones que les pateixen, són més vulnerables a la Covid-19.

Les malalties de caràcter metabòlic apareixen quan la persona porta una alimentació desequilibrada i una vida sedentària. L'abús d'aliments rics en sucres i altres hidrats de carboni d'absorció ràpida i greixos saturats provoquen una sèrie de desequilibris hormonals que afavoreixen la inflamació i afecten el sistema immunitari.

La recepta és simple. Cal abandonar pràcticament la ingesta d'aquest tipus d'aliments i optar per incloure en la dieta verdures, fruites, carns d'aviram, peix, ous, productes lactis sencers i greixos saludables. I, en menor mesura, la carn vermella. A l'hora de comprar cal anar amb compte. Es tendeix de vegades a adquirir productes baixos en greixos, però generalment són alts en sucre. Els greixos han de procedir d'aliments com l'oli d'oliva, els alvocats o la fruita seca.

VegetalsLes verdures són un dels pilars que conformen|formen la dieta ideal per fer front a la COVID-19

Respecte als aliments que augmenten les nostres defenses, el més adequat és incrementar la ingesta de probiòtics com el iogurt natural (millor el grec) i els productes fermentats. Verdures com el bròcoli, els espinacs, el pebrot vermell o les pastanagues també activen el sistema immunològic.