Més enllà del sexe, l'edat, la classe social i altres factors, després d'aquests mesos de pandèmia, els científics han conclòs que l'obesitat és sens dubte un gran responsable de la mortalitat que ha produït la COVID-19 en les societats occidentals. Així ha quedat reflectit en una anàlisi duta a terme per experts de l'Institut Wolfson de Medicina Preventiva i la Universitat Queen Mary de Londres al Regne Unit, que afirmen que el nou coronavirus és un problema de salut més exacerbat per la pandèmia d'obesitat.

En el text reflecteixen l'evidència que hi ha fins aquests moments que les persones amb sobrepès o obesitat tenen moltes més probabilitats de desenvolupar infeccions greus derivades del SARS-CoV-2 potencialment mortals en un 44% més de probabilitats. Ser obès va augmentar el risc relatiu de patir més risc en un 97%. En aquest sentit, els experts advoquen perquè la indústria alimentària prengui mesures davant de les devastadores conseqüències del problema de l'obesitat.

Home obès

A tot el món, més de 1.900 milions d'adults tenien sobrepès o obesitat el 2016, i aquest nombre està augmentant ràpidament. Les últimes xifres mostren que la prevalença de sobrepès i obesitat entre els adults ha superat el 60% a molts països occidentals. Als Estats Units, ha assolit el 72%. L'obesitat és un factor de risc per desenvolupar hipertensió, diabetis tipus 2, malalties cardíaques, vessaments cerebrals i càncer.

En la seva anàlisi, els científics descriuen els diferents mecanismes que podrien explicar la gravetat més important de la COVID-19 entre les persones amb sobrepès i obesitat. Per exemple, les persones amb obesitat tenen més nivells de l'enzim convertidor d'angiotensina-2 (ACE-2), l'enzim unit a la membrana que el virus utilitza per ingressar les cèl·lules. Encara no està clar si aquest fet es deu al fet que les seves cèl·lules grasses produeixen més enzims, o simplement que tenen més teixit adipós o d'emmagatzemament de greix.

"El teixit adipós de les persones amb obesitat pot, per tant, ser un objectiu potencial i un reservori viral per al SARS-CoV-2 abans que es propagui a altres òrgans, com ha demostrat ser el cas d'altres virus", afirmen els experts. La pressió arterial alta, els nivells alts de colesterol i la diabetis que els metges associen amb l'obesitat també són sospitosos de provocar que les persones amb COVID-19 siguin més susceptibles a la infecció. A més, podria augmentar la probabilitat d'una resposta immune innata excessiva o una tempesta de citocines que causa mal als pulmons i altres òrgans de pacients crítics.

Hamburguesa

A més d'això, l'obesitat crea una resistència major en les vies respiratòries dels pacients, cosa que dificulta l'expansió dels seus pulmons i, per tant, redueix la funció pulmonar. Els científics demanen una acció global per combatre l'obesitat. "Les indústries alimentàries de tot arreu han de deixar de promocionar-se immediatament i els governs han de forçar la reformulació d'aliments i begudes no saludables", asseguren. Fins i tot acusen alguns fabricants d'aliments de tàctiques poc velades, utilitzant la pandèmia com una oportunitat de màrqueting.