Les estadístiques acompanyen la situació real als hospitals? En les darreres 24 hores, ha baixat el risc de rebrot: de 889 a 835, és a dir 54 punts menys. I la famosa Rt també cau nou centèsimes, fins a l'1,12, mentre que la incidència a 14 dies segueix pujant i se situa ara a 780. Ara bé, el dia a dia d'un hospital com el del Mar continua sent frenètic i demostra una realitat greu. 

pacient Covid-19 UCI infermera sanitaris Hospital del mar coronavirus segona onada - Sergi Alcazar

Dues infermeres atenen un pacient positiu en coronavirus a l'UCI Covid de l'Hospital del Mar /  Foto: Sergi Alcàzar

ElNacional.cat ha entrevistat el doctor Juan Pablo Horcajada, cap del Servei de Malalties Infeccioses i Coordinador General Covid del Parc de Salut Mar i, d'entrada, ens dona una dada molt il·lustrativa: "Tenim tres plantes de l'hospital ocupades per pacients amb coronavirus. En poc menys d'un mes hem passat d'una que hi havia a l'estiu a triplicar-les, és un problema gros". En aquest sentit, s'han aprofitat dues plantes que ja estaven en obres anteriorment i els pacients de l'aparell digestiu han estat distribuïts a altres zones.

Doctor Juan Pablo Horcajada UCI Hospital del mar coronavirus - Sergi Alcazar

El doctor Juan Pablo Horcajada al seu despatx a l'Hospital del Mar / Foto: Sergi Alcàzar

Les xifres indiquen que hi ha 80 pacients a planta i 20 a l'UCI dins de l'Hospital del Mar, entre un 20% i un 25% de l'ocupació, i sobre la taula hi ha un Pla de Contingència per a cadascun dels hospitals que es va aplicant progressivament. Ara mateix no es pot descartar ampliar, en un futur proper, els espais amb un pavelló esportiu. Així doncs, estem al límit? El doctor Horcajada respon: "No, però ens fa por que augmentin els casos de forma exponencial. La bona notícia d'ara és que és un sumatori, però no es multiplica. Per exemple, en el cas que dilluns ingressessin cinc pacients, divendres deu i així successivament, aniríem cap al tsunami que vam viure al mes de març".

"Si les xifres augmenten, s'hauran de prendre mesures breus i contundents"

Així doncs, podem descartar el confinament domiciliari? En les darreres hores, metges com Josep Baselga, d'AstraZeneca, han admès que no el veuen viable. El doctor Antoni Trilla, de l'Hospital Clínic, considera que és aviat per posar-lo sobre la taula. En el cas d'Horcajada, també ho centra en el reflex de les dades: "Si les xifres augmenten, s'hauran de prendre mesures contundents i breus com el confinament domiciliari. Amb una setmana veurem resultats i ho podrem saber". En aquesta segona onada també s'insisteix que el coronavirus no entén d'edats. A tall d'exemple, a l'Hospital del Mar el pacient més jove té 33 anys i com ell n'hi ha més d'una desena, que estan entre els 30 i els 40: "Hauríeu de veure com ho està passant la gent jove, com s'ofeguen, els falta oxigen o com han de dormir cap per avall".

pacient Covid-19 UCI infermera sanitaris Hospital del mar coronavirus segona onada - Sergi Alcazar

Una infermera surt d'un box de l'UCI Covid després d'atendre un pacient a l'Hospital del Mar / Foto: Sergi Alcàzar

La cara més positiva del rebrot actual és que el temps d'estada dels ingressats és menor: "Ho estem calculant, però sí que en tenim la impressió. El que et confirmo és que l'índex de mortalitat ha baixat molt. A la primera onada, estàvem en el 17% en el nostre cas i ara al 5%".

Falten sanitaris

El clam per les millores del personal sanitari es repeteix contínuament. Més enllà de la vaga dels MIR, el lament va enfocat en dues direccions que afecten tot el personal: augment salarial, però també condicions laborals. Per fer-nos la idea que aquestes condicions ja no només afecten els drets dels sanitaris sinó també dels pacients i el conjunt de la societat, s'ha posat en alerta la falta d'infermeres.

Covid-19 UCI infermera sanitaris Hospital del mar coronavirus segona onada - Sergi Alcazar

L'UCI Covid de l'Hospital del Mar / Foto: Sergi Alcàzar

Algunes consideracions a tenir en compte: a diferència dels metges, el 92% d'infermeres a Catalunya no tenen reconeguda una especialitat. I la presidenta de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC), Alba Brugués, explica que des de fa més de deu anys estan denunciant que a Catalunya falten moltes infermeres.

Horcajada ens apropa una realitat colpidora: "Em consta que alguns professionals s'han retirat del món sanitari per culpa de la pandèmia i n'hi ha d'altres que s'ho estan plantejant". De fet, admet que "no es troba gent, no hi ha prou infermeres i els motius són diversos: han marxat a la privada o a altres centres públics, a l'estranger; en definitiva, el personal no està bé". Per tot plegat assenyala que cal definir i millorar la política de recursos humans.

pacient Covid-19 UCI infermera sanitaris Hospital del mar coronavirus segona onada - Sergi Alcazar

Una infermera mira des de l'exterior d'un box com atenen un pacient de l'UCI Covid de l'Hospital del Mar / Foto: Sergi Alcàzar

"Estem preocupats"

La crítica la dirigeix a la falta de personal, però no nega el cansament de tots els especialistes: "Estem preocupats, no és que hàgim llançat la tovallola, estarem aquí pel que calgui. Però el que ens preocupa és que si les coses no es fan bé, acabarem desbordats i ens acusaran de no fer-ho bé. Vull recordar que els metges de Malalties Infeccioses no hem descansat en cap moment, hem treballat tot l'estiu i no hem parat de redistribuir les vacances".

El doctor Horcajada trenca amb un fals mite instaurat sobre l'inici de la segona onada: "Hi estem immersos des de Sant Joan, quan vam començar a rebre nous ingressos, la societat no n'és conscient". Parlem d'onades, de l'inici d'aquestes, però no nega la sorpresa pel seu augment considerable: "El virus és molt viu i ràpid, no es preveia ara així i ens ha agafat per sorpresa perquè aquest rebrot s'ha avançat i ha estat massa d'hora". I afegeix: "Sempre estem buscant el culpable, i el culpable és el virus. Ara mateix Europa és un caos i al final el que hem de fer és assenyalar una mica tothom, ciutadania i polítics".

Doctor Juan Pablo Horcajada UCI Hospital del mar coronavirus - Sergi Alcazar

El doctor Juan Pablo Horcajada posa per a una fotografia a l'exterior de l'Hospital del Mar / Foto: Sergi Alcàzar

L'Hospital del Mar també és un centre de referència universitari i d'investigació. Actualment treballen en diferents línies d'investigació: la immunologia, aspectes clínics de la malaltia, testos diagnòstics i nous tractaments. En aquest aspecte, un dels punts més rellevants són assajos clínics amb nous medicaments per al tractament de la Covid-19 amb diferents molècules antivirals o reguladors de la immunitat. El contacte amb altres hospitals per avançar en la recerca és bàsic. També la prevenció del personal. Horcajada conclou: "Vacunar-se contra la grip és molt important i també arribar al màxim nombre de persones possible. A nivell sanitari està sent així i treballem perquè sigui un èxit".