El vicepresident executiu de Recerca i Desenvolupament en Oncologia d’AstraZeneca, el doctor català Josep Baselga, descarta un confinament total o domiciliari. La raó? Ho veu "poc viable" a Catalunya ara mateix. A més, ha assegurat que les actuals mesures aplicades a Catalunya, com ara el tancament puntual per sectors i sense arribar al confinament total, són les correctes en aquest moment de la crisi.

En una entrevista a RAC1 Baselga s’ha mostrat contrari a un confinament total i aposta pel model que s’ha seguit a Nova York, amb mesures perimetrals en determinades zones.

Sobre les persones que ja han passat el virus, el doctor no té clar si s’hauran de vacunar o no. El que està més clar és que la immunitat que adquireixen després de passar el virus és de llarga durada i creu que els casos de reinfecció no: "Queda claríssim que les persones que han passat la malaltia tenen un estat d’immunitat duradora. No sabem si d’un any o dos, però no són sis mesos".

Termini per a la vacuna

Actualment, s'estan desenvolupant 165 vacunes i 35 estan en assajos clínics en malalts, i algunes d'aquestes en fase final. Ha citat diverses vacunes, també la que el seu centre treballa. "La nostra vacuna valdrà dos euros, a preu de cost, i estarà disponible per tot el món, també per Àfrica i Àsia". El mes de gener, si els estudis són positius, ha confirmat que es començaran a distribuir aquests bilions de dosis, a expenses de saber els canals de distribució. Més enllà dels governs, s'analitzarà quines seran les millors vies.

Per tot plegat posa com a data "finals del primer trimestre de l'any que ve" com el termini viable per poder distribuir-les. De totes maneres, adverteix que "la vacuna és una solució" però no l'única. També ha parlat dels anticossos: "Un dels mecanismes pels que funciona la vacuna és perquè el sistema immunològic de la persona té la capacitat de produir anticossos per atacar i matar-los però perquè funcionin, el sistema immunitari ha de funcionar". També adverteix dels efectes immediats de la vacuna, "triga uns dies a funcionar i si has estat exposat, és massa tard". I posa com a "llibertat individual" l'elecció de posar-se o no la vacuna: "No es pot forçar a una persona que té dret a dir què passa amb el seu cos".

Baselga també envia un missatge d'esperança: "No tornarem mai a la vida normal, la mascareta formarà part de les nostres vides relativament". Però considera que l'estiu del 2021 es podrà tenir "una vida normal". Malgrat tot, avisa que hi haurà nous virus i per tant els hàbits, en major o menor mesura, canviaran. Com a exemple, els actes on es formen aglomeracions, com els concerts o els camps de futbol.