La setmana arrenca amb un risc de rebrot que segueix una tendència a la baixa tot i que la xifra segueix sent elevada. Aquest diumenge el risc de rebrot era de 889 i avui disminueix fins a 835, 54 punts menys.

La velocitat de propagació, l'Rt, també cau nou centèsimes, fins a l'1,12, mentre que la incidència a 14 dies segueix pujant i se situa ara a 780.

Ara bé, el que no frena és el nombre de morts; en les darreres 24 hores s'han registrat 66 noves defuncions, que se sumen a les 14.140 que s'han produït des de l'inici de la pandèmia el passat mes de març.

Els hospitals

Als hospitals és on la situació segueix sent més crítica, ja que el nombre d'ingressats no para de créixer. Aquest dilluns es comptabilitzen 2.687 pacients ingressats per coronavirus, 160 més que ahir, segons dades del Departament de Salut. 

Pel que fa als ingressats a la unitat de cures intensives (UCI), hi ha un total de 481 atesos; 16 més del que registraven les darreres xifres. 

Aavui ja són 270.289 els casos registrats de Covid-19, 3.652 més que al darrer recompte. En tota la setmana passada hi va haver 31.602 nous casos. Això sí, les dades d'avui mostren menys contagiats en 24 hores que el dia anterior: avui són 3.652 més i ahir n'eren 4.095.

Confinament domiciliari?

Després d'haver passat el primer cap de setmana de confinament perimetral als municipis, es parla molt d'un possible retorn al confinament domiciliari. Tot i que alguns experts el recomanen, les autoritats sanitàries i polítiques encara no ho veuen clar. 

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha afirmat que és "aviat" per parlar d'un confinament total i insta a esperar si es confirma la "pista" que apunta la baixada de l'RT. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha valorat que segons alguns indicadors, les mesures restrictives de fa 15 dies "han tingut efecte", tot i que ha alertat que la seva traducció en una baixada de la pressió a hospitals i atenció primària trigarà encara unes dues setmanes. 

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, també ha optat per descartar, per ara, el confinament domiciliari.

"Les mesures estan fent efecte"

Finalment, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha afirmat que les primeres mesures restrictives que es van prendre fa més de 15 dies "estan fent efecte". Tot i això, ha alertat que "no és ni molt menys el moment de l'optimisme ara mateix".

Ramentol s'ha referit a la "tensió" que pateixen hospitals i centres d'atenció primària i sociosanitaris i ha apuntat que l'efecte que s'observa als números epidemiològics "no s'està reflectint en la xarxa assistencial".