La recerca de la felicitat és una constant en la història de l'ésser humà. Per això, i encara que la felicitat té molt a veure amb la personalitat de cadascú, fa segles que la ciència l'estudia. Hi ha un consens en la comunitat científica en alguns dels hàbits que solen estar presents en aquells individus que es declaren més feliços. Aquests són els més significatius.

Fer exercici

Està comprovat que fer exercici redueix l'estrès, l'ansietat i els símptomes de depressió, mentre augmenta l'autoestima i la felicitat. El truc és no fer un esforç excessiu, ni iniciar una rutina extenuant. Amb caminar, estirar-se cinc minuts al dia o realitzar una activitat de caràcter més lúdic n'hi ha prou.

Exercici Unsplash

Dormir el necessari

Generalment, els adults necessiten dormir al voltant de 7 o 8 hores al dia. Per sota d'aquesta xifra, pot afectar de forma notable l'estat d'ànim. El millor consell és iniciar una rutina i repetir-la cada nit i anar al llit i aixecar-se a la mateixa hora tots els dies, inclosos els caps de setmana.

gregory pappas 734927 unsplash

Aliments que millorin l'estat d'ànim

Els carbohidrats complexos, com les verdures i els cereals integrals tenen un efecte important sobre l'humor, en alliberar una hormona anomenada serotonina. Les proteïnes que contenen les carns magres, aus, llegums i els productes lactis alliberen dopamina i norepinefrina, que augmenten l'energia i la concentració. En canvi, els aliments rics en carbohidrats simples (sucres) i altament processats tenen un impacte a curt termini millorant l'estat d'ànim, però no és més que un miratge, perquè a la llarga produeixen efectes ansiosos i depressius.

Posar-se metes

Encara que no necessàriament s'han de complir, establir unes metes determinades que permetin mantenir la il·lusió per avançar és fonamental per a la salut mental de les persones. Planificar-se i tenir un motiu per realitzar esforços és un dels secrets de la felicitat.

Sentir-se agraït

La vida no és un camí de roses, però de tant en tant passen coses bones. Conrear el sentiment de l'agraïment pot donar un impuls a l'estat d'ànim. La gratitud té conseqüències al nostre cervell, potenciant l'esperança i la felicitat. És bo trobar uns minuts al dia i establir una rutina per sentir-se agraït.

Cuidar les amistats

A mesura que envellim, la vida social se sol reduir, però no hauria de ser així. Quedar amb altres persones de forma habitual i realitzar activitats de lleure freqüent és fonamental per evitar els símptomes de la depressió.

amistat unsplash

Passar temps a la naturalesa

Establir una rutina setmanal per escapar-se de la ciutat i la monotonia i entrar en contacte amb la naturalesa és també un altre dels hàbits que els científics relacionen amb les persones que se senten més felices. Com en altres aspectes, el secret està en crear l'hàbit. Després, simplement ho necessitaràs.