Que passar temps en contacte amb la naturalesa és bo per a la salut, no és cap misteri. Ja fa temps que els experts recorden que fer-ho és important per a les persones de totes les edats. Però ara un grup d'experts de la Universitat de Michigan ha presentat un estudi en el qual es defineix clarament quant de temps al dia és bo passar en contacte amb la naturalesa per obtenir beneficis per a la nostra salut i benestar; concretament, 20 minuts al dia. "Sabem que passar temps a la natura redueix l'estrès, però fins ara no estava clar quant és suficient, amb quina freqüència s'ha de fer o fins i tot quin tipus d'experiència en un espai natural és més beneficiosa", afirma la doctora Carol Hunter, professora de la Universitat de Michigan i autora principal d'aquesta investigació.

Que passar temps en contacte amb la naturalesa és bo per a la salut, no és cap misteri

Segons l'estudi, per obtenir un benefici notable i reduir de manera eficient els nivells de l'hormona de l'estrès –el cortisol– s'han de passar de 20 a 30 minuts assegut o caminant envoltat d'un espai natural. D'això ells en diuen píndoles de naturalesa, una manera molt barata de millorar la salut de forma significativa.

L'experiment va consistir a demanar als participants durant un període de 8 setmanes que realitzessin aquests contactes amb la naturalesa almenys 3 vegades a la setmana. Abans i després de la prova es van mesurar els nivells de cortisol. La investigació va concloure que n'hi havia prou amb tan sols una experiència d'entre vint i trenta minuts a la natura per reduir significativament els nivells de cortisol; concretament un 21,3%. A partir d'aquell temps, també hi va haver una reducció, però a un ritme més lent.

Una experiència d'entre vint i trenta minuts a la naturalesa va ser suficient per reduir significativament els nivells de cortisol

El cortisol és una hormona esteroidea la segregació de la qual està controlada per l'hipotàlem al cervell, la glàndula pituïtària i la glàndula suprarenal. Quan es produeix una situació d'estrès, el nostre organisme en segrega més per fer front a la situació. Però quan l'estrès es manté en el temps i es cronifica, el fet de tenir uns alts nivells té conseqüències importants per a la salut. Alguns dels símptomes habituals solen ser cansament generalitzat, tensió física, contractures musculars, palpitacions, malestars digestius, taquicàrdies, problemes de pes, insomni, canvis d'humor...

Els símptomes habituals solen ser cansament generalitzat, tensió física, contractures musculars, palpitacions, malestars digestius, taquicàrdies, problemes de pes, insomni, canvis d'humor...

Segons els investigadors que han dut a terme aquest estudi, els resultats són coherents amb altres estudis realitzats fins ara que han mesurat l'impacte de la relació amb la naturalesa als biomarcadors de l'estrès. Però en aquest cas, en comprovar exactament el mesurament en relació amb el temps, estan oferint als professionals de la salut una eina efectiva per receptar aquestes píndoles de naturalesa en persones que pateixen episodis freqüents d'estrès i ansietat. Així mateix, estableixen la necessitat de continuar avançant en aquest sentit per personalitzar aquests tractaments en funció de diferents paràmetres com l'edat, el gènere, la condició física, l'estacionalitat o fins i tot el context cultural, i així ser més eficients pel que fa a la prescripció de l'exposició a la natura.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat