Si has llegit les etiquetes dels productes que consumeixes, deus haver vist en més d'un la paraula emulsionant o emulgent. Són substàncies que s'afegeixen a alguns aliments per millorar-ne la textura i augmentar-ne la durada. Ja se sabia que aquests productes podien alterar la microbiòtica intestinal, però ara la ciència ha fet un pas més. Una investigació duta a terme als Estats Units indica que consumir-ne també té un impacte negatiu en els trastorns d'ansietat.

El pa, la xocolata, la carn processada, la margarina, el gelat... els emulgents són molt presents en la nostra dieta i la comunitat científica fa temps que analitza l'impacte que provoquen en la nostra salut.

ice cream - pixabay

Pixabay

Fa tres anys, un equip d'investigadors de l'Institut de Ciències Biomèdiques de la Universitat Estatal de Geòrgia (Atlanta, EUA) va analitzar l'impacte de dos dels emulgents més fets servir per la indústria alimentària en ratolins: el polisorbat i la carboximetilcel·lulosa (els pots trobar com a E-433 i E-466, respectivament, a les etiquetes dels productes). Els resultats van demostrar que podien alterar la composició de la microbiòtica intestinal i induir l'aparició d'inflamació, com també contribuir al desenvolupament de la malaltia inflamatòria intestinal i la síndrome metabòlica.

Com que últimament s'han fet nombrosos estudis que demostren la influència de la microbiòtica intestinal en l'estat d'ànim de les persones, els científics de la Universitat Estatal de Geòrgia van decidir prosseguir amb les investigacions per comprovar si el consum dels emulgents esmentats podia influir negativament en el comportament dels ratolins. El resultat ha estat publicat fa uns dies a la revista Nature i confirma les sospites: l'exposició als emulgents va provocar inflamació intestinal crònica, augment de l'adipositat i alteració de la composició de la microbiota intestinal en ratolins mascles i femelles, la qual cosa al seu torn va provocar una alteració que va augmentar els símptomes d'ansietat dels primers i va perjudicar el comportament social de les segones.

En la investigació, els científics subratllen que, encara que és difícil traslladar resultats d'estudis en ratolins a persones –sobretot quan s'analitzen trastorns del comportament–, és important destacar que les dades extretes donen suport a altres estudis que indiquen que certs additius químics –i més concretament els emulsionants dietètics sintètics– poden actuar com a estressors, que pertorben la salut intestinal i augmenten la incidència de trastorns del comportament. Per tant, apunten que "reduir l'exposició a tals substàncies pot ser útil per aturar els estats de malaltia caracteritzats per un comportament alterat".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat