Tenir un bon descans nocturn i dormir les hores necessàries és fonamental per tenir una bona salut i prevenir malalties. En alguns estudis fins i tot s'ha demostrat que privar-se de son pot provocar-nos un estat semblant a la d'estar ebris, ja que altera la percepció de l'espai i el temps de reacció de les persones. A més, també s'ha investigat com afecta les relacions amb els altres i la percepció emocional, provocant que sigui més negativa del normal.

Dormir les hores necessàries és fonamental per tenir una bona salut i prevenir malalties

Un estudi desenvolupat pel Departament de Neurociència Clínica de l'Institut Karolinska, a Estocolm, Suècia, explora precisament aquesta relació entre la falta de son i les conseqüències a nivell emocional al nostre cervell. L'autora, Sandra Tamm, ha dut a terme les següents investigacions sobre això:

  1. Una primera, va analitzar l'impacte de la privació de son en la capacitat d'una persona per imitar i respondre a les emocions d'una altra.
  2. Una segona, va investigar l'impacte en la capacitat d'empatitzar amb el dolor dels altres.
  3. La tercera va examinar la relació entre la restricció del son i la capacitat per controlar les reaccions emocionals.
  4. La quarta, va comprovar com afecta el son a la connectivitat de la xarxa cerebral.
  5. La cinquena, i última, va analitzar l'impacte de l'al·lèrgia estacional –un factor de risc per a la pèrdua de son– en la inflamació del cervell, amb l'objectiu d'identificar un mecanisme que podria conduir a la privació del son.

En total van participar 117 voluntaris als que se'ls van realitzar tomografies PET i TRM per avaluar l'activitat cerebral i els mecanismes cerebrals en el context de la pèrdua de son, l'al·lèrgia i la regulació emocional. Els cinc estudis van acabar amb diferents resultats. Les persones que van experimentar una privació continuada del son tenien més probabilitats d'interpretar de manera negativa els estímuls emocionals, gaudien d'un pitjor humor i els resultava més difícil regular les seves pròpies respostes emocionals. També es va comprovar que la falta de son no afectava significativament la capacitat d'una persona per experimentar empatia pel dolor. Quant als participants amb al·lèrgia estacional al pol·len de bedoll, els voluntaris van aconseguir dormir més profundament durant la temporada de pol·len que fora d'ella. Tampoc no es van trobar signes d'inflamació al cervell.

Segons Sandra Tamm, "els resultats d'aquesta investigació poden ajudar-nos a comprendre com els problemes crònics de son, la somnolència i el cansament contribueixen a determinades condicions psiquiàtriques, com el fet d'augmentar el risc de depressió."

Segons l'Organització Mundial de la Salut, els trastorns del son afecten aproximadament un 30% de la població adulta. Tanmateix, únicament un deu per cent està correctament diagnosticada i només un cinquanta per cent va a la consulta d'Atenció Primària. I és més, d'aquestes últimes, només un 25 per cent és reconeguda correctament, un 5 per cent rep tractament hospitalari i l'un per cent és atesa en unitats del son.

L'OMS diu que s'ha d'adormir una mitjana mínima de set hores diàries, encara que el cert és que els estudis demostren que cada vegada dormim menys. Aquests són els principals consells per aconseguir un son reparador:

  • Establir una rutina i ficar-se al llit sempre a la mateixa hora
  • No sopar just abans d'anar-se'n al llit i evitar els sopars copiosos
  • No prendre cafeïna ni begudes estimulants abans d'anar al llit
  • Tampoc no s'ha de fer exercici físic
  • Evitar l'ús de pantalles just abans de dormir
  • Realitzar exercicis relaxants de respiració i evitar els pensaments negatius