El Govern ha decretat aquest diumenge el confinament total a Lleida i set municipis de la comarca del Segrià. La mesura afecta als municipis d’Alcarràs, Soses, Seròs, Aitona, La Granja d’Escarp, Massalcoreig i Torres de Segre, i les entitats descentralitzades de Sucs i Raimat. El tancament es farà a partir d’aquest diumenge a les dotze de la nit. 

"Queda prohibida l'entrada i sortida de Lleida i les poblacions del sud de la comarca a partir d'aquesta nit. La gent haurà de romandre als seus domicilis. Només podran sortir per desplaçaments imprescindibles", ha dit el conseller d'Interior, Miquel Buch.

Així doncs, a partir de dilluns no es permetrà la mobilitat, tret dels desplaçaments per motius laborals per raó de serveis considerats essencials. Els ciutadans només podran sortir a comprar, a fer esport amb el nucli familiar de convivència, a la feina si no es pot fer teletreball, a tenir cura dels horts d'autoconsum, als centres sanitaris o bancs, i per causes de força major.

A més, a partir d'aquesta nit, queden prohibides les trobades familiars o reunions de més de 10 persones. També se suspenen les activitats d’hoteleria i restauració, que només es podran prestar mitjançant entrega a domicili. 

Pel que fa als locals municipals, es tancaran equipaments culturals com ara biblioteques, museus, arxius, i dels establiments i locals on es desenvolupin espectacles públics com teatres, cinemes, i esdeveniments esportius, així com els parcs infantils i les instal·lacions esportives. En canvi, es mantenen les activitats de casals i colònies d’estiu que compleixin les normes establertes prèviament.

També, durant les primeres 24 hores d’entrada en vigor de la norma es permetran les entrades i sortides de persones treballadores de serveis no essencials per la recollida d’aquells elements imprescindibles per al teletreball.

"Hem de limitar els contactes als grups de convivència. Estem atacant aquesta situació ara per poder superar-la. No volem que s'agreugi més", ha demanat la consellera de Salut, Alba Vergés.

La decisió s'ha pres aquest matí en una reunió entre membres del Govern i el delegat a Lleida, on han analitzat la situació de la pandèmia al Segrià. De fet, l'executiu ja debatia aquesta setmana l'aplicació de mesures més restrictives i alguns consellers no tancaven la porta al confinament domiciliari, però no ha estat fins aquest diumenge que s'ha pres la decisió. Segons diuen, les mesures s'han regit pels "criteris dels experts i científics".

Les dades parlen

Els casos actius de coronavirus a la regió sanitària de Lledia augmenten a un ritme de 200 per dia. La xifra de persones ingressades amb Covid-19 als hospitals de la regió ha tornat a pujar en les darreres hores en gairebé un 20%. Des que es va decretar el confinament perimetral de la comarca del Segrià, dissabte passat, el territori ha registrat més de 500 positius. El pic de casos declarats en un dia se situa en dimecres 8 de juliol, amb 170. Les defuncions a la comarca es mantenen en les 317 des del març.

La comarca ha sumat 190 nous positius deCovid-19 respecte a l'últim balanç i acumula 3.180 casos des de l'inici de la pandèmia, segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut. D'entre els casos, quatre s'han registrat en residències, on el total de casos reportats s'eleva a 352.

Torra descarta confinar l'Hospitalet

Per altra banda, el president de la Generalitat també ha afirmat aquest diumenge que l'augment del nombre de persones amb coronavirus a l'Hospitalet de Llobregat els "preocupa" perquè les dades de contagis "excedeixen la situació" que es pot considerar de "tranquil·litat". Ha assegurat que estan "en contacte permanent" amb l'alcaldessa de la ciutatNúria Marín, i que està previst que al llarg d'aquest diumenge s'acabi d'avaluar la situació per prendre les "mesures necessàries" aquest dilluns, ha dit.

Torra ha descartat ara com ara un confinament perimetral de la ciutat o dels sectors més afectats, com es va decretar la setmana passada al Segrià, en espera de com evolucionin les dades i del que recomanin els experts.

L'Hospitalet de Llobregat ha passat en una setmana de tenir 30 casos confirmats de covid-19 a 107, amb més impacte als barris del nord, segons va informar aquest dissabte Marín. 37 de les persones afectades pel coronavirus viuen al barri de la Torrassa, que fa una setmana tenia registrats quatre positius. Es tracta de brots familiars i segons va dir Salut aquest dissabte, les cadenes de transmissió estaven controlades.