Gir inesperat de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquest dilluns, l'organització hauria dit que una injecció de reforç o una tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus per a persones vulnerables no és un luxe, sinó una bona manera de protegir-les. Ho han exposat després de veure amb "preocupació" les creixents taxes d'infecció i la desacceleració de la vacunació a Europa.

"Una tercera dosi de la vacuna no és un reforç de luxe que se li treu algú que encara està esperant la primera dosi de la vacuna", ha exposat el director regional de l'OMS a Europa, Hans Kluge. "És bàsicament una manera de mantenir segurs als més vulnerables".

Els comentaris semblaven contradir la mateixa declaració de l'OMS de fa uns dies, que exposaven que no calien dosis de reforç. A més, va fer una crida a fer servir aquestes dosis de reforç en països que les taxes de vacunació són de l'1% o el 2% per tal de no fomentar la desigualtat entre països rics i els que tenen uns ingressos més baixos. 

Segons destaca el The Guardian, més de 30 països dels 53 estats que conformen la regió Europa han informat en els últims dies d'una pujada del 10% de la taxa d'incidència del coronavirus. I mentrestant, una baixada pel que fa a les vacunes. 

Una combinació de dades que ha fet disparar les alarmes a l'OMS. Kluge també ha exposat que diversos països estaven experimentant també un augment en les admissions hospitalàries i les morts a tota la regió haurien augmentat un 11% respecte a la setmana passada. 

Dificultat per accedir a les vacunes

A més del moviment antivacunes, present en alguns països d'Europa, altres estan experimentant una dificultat a l'hora d'administrar dosis perquè simplement no hi tenen accés. Només el 6% de la població dels països amb ingressos baixos i mitjans hauria completat una sèrie completa de vacunes. 

Tal com recull el rotatiu, encara que a la regió gairebé les tres quartes parts dels treballadors sanitaris estan completament vacunats, alguns països només haurien aconseguit fer-ho en un de cada deu. "Hi ha una clara necessitat d'augmentar la producció, compartir les dosis i millorar l'accés a les vacunes". 

La variant delta

Kluge ha dit que el "creixement significatiu" en el nombre de casos estava sent impulsat per la variant delta, més transmissible, que ara estava present en 50 països de la regió. Tot plegat, ho atribueixen a una flexibilització de les mesures i un augment dels viatges d'estiu. 

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari prepara una dosi de la vacuna contra el coronavirus / Efe