El debat sobre les terceres dosis o dosis de reforç de les vacunes contra el coronavirus està servit. Alguns països, com els EUA, que va informar la setmana passada sobre la intenció de posar a partir de setembre una dosi reforç i el fet que Alemanya, França o el Regne Unit també estiguin contemplant l'opció ha encès les alarmes. 

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha dit que les vacunes de reforç s'han d'endarrerir perquè s'ha de donar prioritat als països on només s'ha pogut vacunar l'1% o el 2% augmentin la seva taxa de vacunació. 

Podrien aparèixer variants resistents

Si les taxes de vacunació no augmenten a escala mundial, podrien desenvolupar-se o aparèixer variants més fortes del coronavirus i les vacunes destinades a ser vacunes de reforç haurien de donar-se a països on les persones no han rebut la primera o la segona dosis, ha dit Ghebreyesus en una visita a Budapest.

"A més, hi ha un debat sobre si les vacunes de reforç són efectives", ha exposat també en una roda de premsa conjunta amb el ministre d'afers exteriors, Péter Szijjártó.

D'aquesta manera, ha manifestat que els que tenen el compromès sistema immunitari han de rebre una vacuna de reforç, tot i que representen un percentatge petit de la població. 

Es necessiten dosis de reforç?

L'OMS ja va dir la setmana passada que les dades actuals no indicaven que es necessitessin dosis de reforç i que les persones més vulnerables de tot el món haurien d'estar completament vacunades abans que els països rics poguessin administrar terceres dosis. 

Hongria, però, ja ha començat a administrar dosis de reforç entre la seva població. No hi ha cap requisit especial, només cal que hagin passat quatre mesos després d'haver rebut la segona dosis de la vacuna contra el coronavirus. 

Dosis de reforç als països rics podrien provocar més morts

Segons el cap del grup de vacunes d'Oxford, el professor Andrew Pollard, moltes més persones de tot el món moriran de coronavirus si els líders occidentals "rebutgen la seva responsabilitat amb la resta de la humanitat" en prioritzar vacunes de reforç per a les seves poblacions. Així ho destacava un article del diari britànic The Guardian, que recull la seva opinió i la del director executiu de Gavi, aliança de vacunes, Seth Berkley. Tots dos coincideixen en el fet que el cas científic i de salut pública per al reforç a gran escala no s'ha fet i podria tenir conseqüències de gran abast en altres països.

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari es prepara per administrar una vacuna contra el coronavirus al Brasil / Efe