La variant delta del coronavirus duplica el risc d'hospitalització per covid en comparació amb la variant alfa, prèviament dominant, segons un estudi centrat principalment en persones no vacunades o vacunades de manera parcial publicat a la revista Lancet i que recull el diari britànic The Guardian. 

L'anàlisi, basat en dades del Regne Unit, suggereix que és possible que els brots de la variant delta augmentin la pressió hospitalària, especialment en indrets on la taxa de vacunació és baixa. 

La variant delta, identificada per primera vegada a l'Índia, se sap que és més infecciosa que la variant alfa, detectada per primera vegada a Kent. Aquest estudi subratlla la capacitat de delta per dur a terme les persones a l'hospital una vegada han estat infectades. Sobretot, les que no han estat vacunades. 

Com s'ha dut a terme l'estudi?

Per a l'estudi, els investigadors han analitzat dades de salut de 43.338 casos del país, entre el 29 de març i el 23 de maig. Només d'1,8% dels casos, independentment de la variant, havien rebut les dues dosis, el 24% havia estat vacunat amb una dosi de la vacuna i la majoria (74%) no estaven vacunats. 

Així, segons recull el mateix diari, aproximadament un de cada 50 pacients han ingressat a l'hospital dins dels 14 dies posteriors a la seva primera prova positiva: el 2,2% dels casos d'alfa, davant el 2,3% dels casos de delta, segons l'estudi.

Ara bé, després de tenir en compte factors clau com l'edat, l'origen ètnic i l'estat de vacunació, els investigadors han trobat que el risc de ser ingressat a l'hospital s'havia duplicat amb la variant delta en comparació amb la variant alfa –un augment de 2,26 vegades el risc–, segons l'article publicat a la revista Lancet.

L'estudi confirma troballes prèvies

"Aquest estudi confirma troballes prèvies que les persones infectades amb delta tenen una probabilitat significativament més important de necessitar ser hospitalitzades que les infectades amb la variant alfa, tot i que la majoria dels casos inclosos no estaven vacunats", destacava el doctor Gavin Dabrera, un dels autors principals de l'estudi i epidemiòleg consultor de Salut Pública del Regne Unit.

"Ja sabem que la vacunació ofereix una excel·lent protecció contra la delta i com aquesta variant representa més del 96% dels casos de coronavirus del Regne Unit, és vital que els que no s'hagin vacunat, ho facin tan aviat com sigui possible", recull el rotatiu. 

L'estudi, però, no permet treure conclusions sobre com el risc d'hospitalització es diferencia entre les persones vacunades que han estat infectades amb delta o alfa, per la petita quantitat de persones completament vacunades que han format part de l'estudi. 

 

 

Imatge principal: SARS-CoV-2 ampliat (en groc) / Flickr Niaid