El resultat de l’anàlisi epidemiològic fet després dels festivals massius celebrats aquest juliol en plena cinquena onada han caigut com un plom en els seus organitzadors. Ahir, Salut va revelar que es van produir 842 contagis més dels esperats entre els assistents durant els 14 dies posteriors als concerts. El Departament esperava que hi hagués 1.437 infectats, però se n'han comptabilitzat 2.279, gairebé el doble.

Dades falses 

En aquest sentit, els directors del Cruïlla, Vida i Canet Rock han coincidit a dir que les dades que es desprenen de l'estudi "no són vàlides", que es va treballar tal com es va acordar en les reunions dels departaments implicats (Cultura, Salut i Interior) i que "criminalitzen un sector que fa divuit mesos que està tancat". Especialment crític ha estat el responsable del Cruïlla, Jordi Herreruela, que ha assegurat estar molt "emprenyat" amb la conselleria i  ha considerat que les dades "Són una fotografia distorsionada que no podem acceptar com si fos bona i que ens indigna".

Des d'aquest festival han remarcat que, si s'analitzés la diferència de casos en qualsevol altra activitat, els resultats que se'n desprendrien serien "iguals o pitjors". Herreruela ha posat com a exemple anar a sopar a un restaurant o agafar el transport públic. Per això, ha remarcat que la música en viu "no ha provocat cap de les cinc onades", però no es volen assumir riscos perquè no es considera un bé essencial. 

Sense mascareta 

Per part del Canet Rock, la seva directora, Gemma Recoder, ha  afirmat que no li semblen unes "dades rigoroses" i ha demanat que s'expliquin millor les xifres, ja que han generat confusió entre la població. A més, ha recordat que quan es van celebrar els festivals hi havia 8.000 contagis al dia, i per tant, els dels concerts suposen un "percentatge molt baix". 

Una de les imatges que va generar més controvèrsia en els festivals era la d'assistents sense mascareta. En aquest sentit, el director del Vida, Dani Poveda, ha reconegut que, tot i que el públic era "molt responsable", es van relaxar en el seu ús. Pocs dies abans el ministeri de Sanitat havia permès anar pel carrer sense.  Amb tot, però, Poveda s'ha sumat a la crítica dels altres festivals demanant "una mica més de rigor" al Govern. 

A més, han volgut posar el focus que es van celebrar al començament d'una cinquena onada "que ens va agafar per sorpresa a tots", reconeixent que potser no era el millor moment per dur-los a terme, epidemiològicament parlant.  

Autocrítica 

Els festivals han basat la seva autocrítica en el fet que els tests d'antígens no van acabar de funcionar i el seu aplicatiu va fallar. Amb tot, però, Recoder ha volgut deixar clar que, en contra del que s'havia dit, "cap persona va entrar amb una prova positiva", encara que "hi ha qui ho va intentar". Herreruela ha lamentat que se'ls va posar la pressió de "detectar inequívocament els casos" i hi havia "un risc d'error humà greu". Per això, demana que els testos es facin a les farmàcies.