Salut ha presentat els resultats del seguiment dels casos de covid detectats entre els assistents als festivals Vida, Cruïlla i Canet Rock. Quan es va autoritzar la celebració d'aquests esdeveniments ja es calculava que hi hauria un cert nombre de contagis entre els assistents, però l’estimació inicial s'ha vist superada per la realitat. Hi ha hagut almenys 842 contagis més dels esperats entre els assistents durant els 14 dies posteriors als festivals. Salut esperava que hi hagués 1.437 infectats, però n'hi ha hagut 2.279, gairebé el doble. 

La secretaria de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha assegurat que els festivals han jugat "un paper" en l'expansió del virus durant la cinquena onada, però no els ha considerat supertransmissors. Cabezas ha recordat que durant les mateixes dates es van celebrar un gran nombre de festes de final de curs i altres esdeveniments lligats a la relaxació de les restriccions que també van contribuir a alimentar el foc de l’onada actual. 

Els festivals van ser polèmics per la seva perillositat des del moment que es va anunciar la seva celebració i les crítiques es van disparar després que arribessin les primeres imatges de persones sense mascareta ni distància social. Des de feia temps, el conseller de Salut Josep Maria Argimon havia reconegut que havien estat "un error", però no només per les dades de contagis que aquests poguessin tenir, les quals no estaven disponibles en aquell moment, sinó perquè van ajudar a enviar un "missatge contradictori" cap a la ciutadania

Teoria i pràctica

Cabezas ha recordat que el dispositiu de control dels festivals es va desenvolupar tenint com a base les experiències a la sala Apol·lo i el Palau Sant Jordi. En aquells casos es va poder fer el seguiment exhaustiu d'un nombre relativament reduït de persones en uns espais fàcilment controlables. En altres paraules, van ser experiments en condicions idònies, però les lliçons que es van aprendre no eren fàcilment aplicables a "la realitat". 

La secretaria de Salut Pública ha lamentat la diferència que hi ha hagut entre la teoria i la pràctica en el desenvolupament de protocols contra la covid en aquesta mena d'esdeveniments, una diferència que s'ha plasmat en un bon nombre de contagis extres. 

Després d'hores de música en viu moltes persones prescindien de la mascareta, reduïen la distància interpersonal i ignoraven altres mesures sanitàries, reaccions greus, però fins i tot esperables tenint en compte el context. El que xoca més és el fet que un nombre reduït de persones contagiades anteriorment van anar als festivals ignorant les quarantenes recomanades. "Hem observat que un grup reduït de persones van assistir als festivals de música essent positius. Això ens porta a remarcar la importància del compliment de les quarantenes", ha recalcat Cabezas. Aquesta situació es va donar justament perquè les proves TAR, utilitzades pels cribratges, no són extremadament fiables i ha alertat de confiar en la "falsa seguretat" que aquestes generen.

La situació registrada en els festivals ha dut la secretaria de Salut Pública a assegurar que "cal extremar les mesures de protecció en els esdeveniments públics i respectar aforaments i distàncies".

 

Imatge principal: Un grup d'assistents al Festival Cruïlla / ACN