La segona onada de la pandèmia del coronavirus continua marcant màxims a diversos països europeus com Alemanya, França, el Regne Unit o Itàlia. Davant d'un panorama incert, ja que encara no es coneix quin serà el veritable impacte de les festes de Nadal i Any Nou a la corba de contagis, molts ja es plantegen ampliar les restriccions i fins i tot imposar confinament.

Els indicadors del mapa del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès), mostren pràcticament tot Europa en color vermell fosc, color que significa una taxa de contagis superior al 150 persones per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies.

w52 COVID19 EU EEA UK Subnational Combined traffic

Gràfic que mostra la taxa de positivitat de Covid en els últims 14 dies / ECDC

Regne Unit

L'avenç de la pandèmia també preocupa al Regne Unit, un dels països europeus més afectats pel virus i, encara més, després de l'arribada del nou soca del virus. Al país, ja s'ha començat a administrar la vacuna d'Oxford- AstraZeneca contra el coronavirus, ja que els comitès reguladors del país van aprovar el fàrmac la setmana passada i a partir d'aquest dilluns la vacuna s'està administrant a la població.

Un home de 82 anys ha estat aquest dilluns el primer vacunat amb el preparat contra la covid-19 desenvolupat per la Universitat d'Oxford i la farmacèutica AstraZeneca.

Les xifres de contagis no baixen de 50.000 casos diaris, en tant que els hospitals temen col·lapsar i se superen els 74.500 morts des de l'inici de la crisi.

Boris Johnson primer ministre Regne Unit - Efe

Boris Johnson, el primer ministre del Regne Unit / Efe

Malgrat que a la posada en marxa del programa de vacunació, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ja va avisar diumenge d'un enduriment de les restriccions per combatre una pandèmia que assoleix nivells sense precedents en aquest país, entre aquestes mesures no es descarta el confinament domiciliari total, una restricció que ja ha pres Escòcia i que es començarà a aplicar a partir de la mitjanit d'aquest dilluns.

Itàlia

En el cas d'Itàlia, el Govern estudia mantenir les restriccions imposades per al període nadalenc fins al 15 de gener, sense excloure el confinament gairebé total en tot el territori nacional durant el pròxim cap de setmana. "Avaluem la hipòtesi d'aplicar per al pròxim cap de setmana les mesures de zona roja per a dies festius i vigílies de dies festius", ha dit el ministre de sanitat, Roberto Speranza, amb referència al confinament i prohibició de desplaçaments excepte en casos de necessitat que va regir en les principals dates del període festiu.

Només durant les últimes 24 hores, el país ha registrat 14.245 nous contagis, superant els dos milions de casos i els 75.000 morts des de l'inici de l'emergència al febrer. A més, a mitjans de desembre es va detectar un cas del nou soca del virus al país, que alguns experts asseguren que podria ser fins i tot un 70% més infecciosa.

Alemanya

Alemanya ha registrat en les últimes 24 hores 9.847 nous casos de coronavirus i 302 morts, segons va informar l'Institut Robert Koch (RKI), centre epidemiològic de referència. Una xifra influïda, pel menor nombre de tests realitzats en els últims dies a causa dels dies festius i perquè els caps de setmana no totes les oficines regionals transmeten les seves dades a la central.

El 30 de desembre a Alemanya es va registrar el rècord de morts, amb 1.129, i el 18 de desembre, el màxim de contagis diaris, amb 33.777 nous casos.

alemania coronavirus crisi efe

Nadal a Alemanya durant la Covid / Efe

Al país ja ha començat la campanya de vacunació, la primera alemanya a rebre la vacuna va ser Edith Kwoizalla, una dona de 101 anys.

França

Tampoc no millora la situació a França. Segons l'Agència de Salut Pública, en les últimes 24 hores han mort als hospitals (els morts a les residències no es comptabilitzen cada dia de la setmana) 116 pacients, de manera que des del començament de l'epidèmia el nombre ascendeix a 65.037.

Pel que fa als contagis, des que van començar els registres al febrer ja n'hi ha hagut 2.655.728 a França.

frontera regne unit frança - efe

Frontera del Regne Unit amb França / Efe

Portugal

En el cas de Portugal, on aquest dilluns s'ha començat a vacunar contra el coronavirus en les residències d'ancians, són ja 7.118 els morts i 427.254 els contagis des que va començar la pandèmia. Aquest país es troba en estat d'emergència -el nivell d'alerta més greu- fins al 7 de gener, encara que s'espera que es prolongui almenys una setmana, en espera de conèixer l'impacte de les festes nadalenques.

antonio costa president portugal - Efe

El primer ministre de Portugal, António Costa / Efe

Bèlgica

Al contrari, a Bèlgica els contagis i morts es van reduir durant el període nadalenc, encara que les autoritats del país descarten de moment relaxar les restriccions que mantenen en vigor des de fa gairebé tres mesos.

Nadal Bèlgica - acn

Nadal 2020 en Bèlgica / ACN

El ministre de sanitat, Frank Vandenbroucke, ha celebrat que els indicadors van en la "bona direcció", però ha advertit que "no se suavitzaran" les mesures després del comitè de concentració que se celebrarà divendres, 8 de gener, per analitzar la situació.

Fotografia principal: Control policial al trànsit per assegurar el perímetre al voltant de Champs-Elysees durant la nit de final d'any / Efe