El Parlament portuguès ha aprovat aquest divendres tornar a l'estat d'emergència, el nivell d'alerta màxim al país, a partir de dilluns vinent i durant 15 dies. La mesura per intentar frenar la segona onada del coronavirus serà més limitada que l'aplicada a la primavera i busca donar cobertura jurídica al Govern per imposar més restriccions.

Aquest estat d'emergència va ser proposat pel president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, a petició del primer ministre, António Costa. Aquesta vegada, l'emergència no permetrà un confinament i paralització total, però sí que es podran "imposar restriccions a la circulació en certs llocs en períodes determinats, en particular en els municipis de més risc," així com utilitzar mitjans sanitaris dels sectors privat, social i cooperatiu, "amb la deguda compensació", segons Presidència.

Prolongar l'estat d'emergència fins al final de la pandèmia

L'estat d'emergència estarà en vigor fins al 23 de novembre, encara que el primer ministre ha considerat avui que seria "convenient" que la declaració s'allargui fins al final de la pandèmia. A la primavera, el Parlament va aprovar fins a tres vegades aquesta mesura, ja que la declaració ha de ser renovada cada 15 dies.

portugal coronavirus EFE

Portugal ha registrat 5.550 casos en les últimes 24 hores. / Efe

El cap de l'Estat es dirigirà aquesta nit al país per declarar formalment l'emergència, un dia en què Portugal ha batut el rècord de contagis diaris de coronavirus. En les últimes 24 hores s'han notificat 5.550 casos i 52 morts, la segona xifra més alta de defuncions diàries.

La segona onada de Covid-19 a Portugal

Portugal ha batut avui el seu rècord de contagis diaris amb 5.550 infeccions en les últimes vint-i-quatre hores, en les quals s'han registrat 52 morts, mentre que el nombre d'hospitalitzats i en cures intensives també va marcar màxims de tota la pandèmia. Segons la Direcció General de Salut (DGS), es s'han notificat 5.550 positius l'últim dia, amb el que se supera el rècord anterior (4.656 casos divendres passat). En les últimes vint-i-quatre hores van morir 52 persones amb coronavirus, el segon valor diari més alt (ahir es van notificar 59 defuncions).

En total, 166.900 persones han donat positiu i 2.792 han mort des de març a Portugal, on es manté la pressió en els hospitals, amb un nou màxim d'ingressats registrat aquest divendres. Per frenar l'avanç del virus, des de dimecres estan en confinament parcial 121 municipis, que aglutinen al 70 % de la seva població i inclouen Lisboa i Porto, encara que les escoles, el comerç, l'hostaleria i fins i tot els centres culturals romanen oberts.

 

Imatge principal: El president del govern portuguès, António Costa. / Efe

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat