El Govern italià ha aprovat aquest divendres noves restriccions contra el coronavirus que inclouen un confinament gairebé total en tot el país la major part del període de les festes nadalenques. Així ho ha anunciat aquest vespre el primer ministre, Giuseppe Conte.

"La situació continua sent difícil, també en tota Europa i el virus continua circulant. Es deixa doblegar però no derrotar. Hem d'intervenir i us asseguro que no és una decisió fàcil. Per això hem adoptat un nou decret equilibrat", ha dit en roda de premsa.

Les noves restriccions a Itàlia per Nadal

Segons les noves normes, es decreta un confinament gairebé total en les dates més importants, els festius i les seves vetlles, entre el 24 de desembre i el 6 de gener, mentre que s'alleugeriran relativament les mesures en la resta de dies laborals.

giuseppe conte italia - Efe

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha anunciat aquest divendres les restriccions contra la Covid-19 per Nadal. / EFE

Segons informa el Corriere de la Sierra, durant els dies festius (definits com a dies vermells), s'aplicaran les següents mesures:

  • Tancaran les botigues excepte alimentació, farmàcies, parafarmàcies, quioscos i estancs
  • Bars i restaurants també estaran tancats i només podran oferir menjar per emportar fins a les 22 h
  • Només es podrà sortir de casa en grups de dues persones (infants menors de 14 anys i persones en situació de dependència no entren en el recompte)
  • Els desplaçaments queden restringits: només es pot visitar un domicili diferent del de residència al dia, i sempre dins la mateixa regió.
  • Es manté el toc de queda entre les 5 i les 22 h
  • Es podrà fer esport individual zones 

En els dies "taronges" (només el 28, 29 i 30 de desembre i el 4 de gener), la diferència és que estaran obertes les botigues obertes i es podrà circular a l'interior del mateix municipi. Per la seva banda, els bars i restaurants continuaran tancats encara que podran lliurar a domicili.

Gairebé 18.000 contagis en 24 hores

El Govern italià ha imposat aquestes restriccions per a evitar una tercera onada al gener, però també per a tractar de doblegar una corba epidemiològica que baixa menys de l'esperat quan es va aprovar l'últim decret amb limitacions el passat 3 de desembre. De fet en les últimes 24 hores s'han contagiat gairebé 18.000 persones, i un total de 674 han perdut la vida, la qual cosa eleva a 67.894 el balanç de víctimes mortals, segons va confirmar avui el Ministeri de Sanitat.

Conte a més ha avançat noves ajudes econòmiques "immediates" per als bars que hagin de romandre tancats durant l'esmentat període per un valor de 645 milions d'euros. D'altra banda el primer ministre també ha animat a la població assenyalant que "el final d'aquest malson" està a prop i començarà el pròxim 27 de desembre amb el subministrament de les primeres vacunes arribades d'Europa, encara que va assegurar que no seran obligatòries.