La inclusió del vi negre en l'alimentació ha estat sempre envoltada d'una certa polèmica. En l'estudi PREDIMED, el més significatiu que s'ha fet a tot el món sobre la dieta mediterrània, es conclou que un consum baix (menys de 5 g/dia) o moderat (5-15 g/dia) de vi negre pot reduir la mortalitat, a diferència d'altres begudes alcohòliques.

Un altre estudi dut a terme al King's College London al Regne Unit conclou que les persones que en fan un consum moderat tenen més diversitat d'espècies bacterianes a l'intestí, cosa que es considera un marcador de bona salut intestinal.

Copes de vi negreLa influència del vi negre sobre la salut de les persones és objecte d'estudi

Els científics creuen que la causa que explica aquest benefici podrien ser els polifenols que es troben en el raïm. Els polifenols són unes substàncies químiques que es troben de forma natural en les plantes, contenen antioxidants i combaten el dany cel·lular.

Pel que fa a la seva influència sobre el pes de les persones, també és important assenyalar les propietats nutricionals del vi. Així, 150 ml d'aquesta beguda, contenen 125 calories, 4 grams de carbohidrats i 1 gram de sucre. La majoria de les calories del vi negre provenen de l'alcohol, que proporciona set calories per gram, i la resta prové dels carbohidrats.

El cert és que existeixen pros i contres. El vi negre és ric en resveratrol i altres antioxidants que poden ajudar a mantenir equilibrats els nivells de sucre en sang, la salut del cor i la inflamació. De fet, per això el vi negre i altres aliments rics en flavonoides, com oli d'oliva, nous, fruites i llegums, es consideren aliments bàsics en la dieta d'estil mediterrani, que s'ha associat amb un millor control del pes que altres dietes.

De tota manera, l'evidència sobre els efectes del vi negre sobre el pes és bastant heterogènia. Alguns estudis en animals han trobat que el consum de vi negre disminueix el pes corporal, com aquest estudi dut a terme per experts de la República Txeca. Però es necessita més investigació abans que es comprenguin completament els efectes del vi negre en aquest aspecte, perquè també existeixen estudis que han conclòs que el consum excessiu d'alcohol està relacionat amb l'augment de pes, especialment en els homes, tal com assenyala aquesta investigació de l'University College de Londres.

Vi i aperitiuLa quantitat de vi que es beu és el factor més important a tenir en compte

L'alcohol conté més calories per gram que els carbohidrats i les proteïnes, i moltes begudes alcohòliques, com la cervesa, el vi i els combinats també poden estar carregades de sucre. A més, el consum excessiu d'alcohol pot provocar resistència a la insulina i problemes de control del sucre en sang, la qual cosa pot ser un precursor de l'augment de pes i la diabetis tipus 2.

Per tant, el secret està més aviat en la quantitat. Al voltant de 300 ml en el cas dels homes i de 150 en el de les dones seria la quantitat que no s'hauria de sobrepassar per evitar els efectes negatius.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat