Són molts els estudis mèdics que recomanen incloure en la dieta la ingesta de vi negre de forma moderada per obtenir diferents beneficis per a la salut. Des d'una disminució del risc de patir malalties cardiovasculars fins a fins i tot en el cas de la depressió.

Ara, una nova investigació apunta a un altre benefici que no es coneixia fins al moment, almenys entre el gran públic: millora la diversitat bacteriana als nostres intestins i pot protegir la nostra salut en general.

L'estudi s'ha dut a terme en el King's College London al Regne Unit, on es va examinar la salut intestinal dels bevedors de vi negre i la va comparar amb la de les persones que van beure altres tipus d'alcohol. Els investigadors van trobar una diversitat d'espècies bacterianes més important a l'intestí dels bevedors de vi negre, la qual cosa es considera un marcador de la salut intestinal.

Ampolles de vi

En la investigació, que ha estat publicada a la revista Gastroenterology, s'analitzen dades de 916 bessons, comparant els efectes de la cervesa, la sidra, el vi negre, el vi blanc i les begudes espirituoses a les microbiotes intestinals dels participants i en la salut general.

Es van tenir en compte altres condicionants com l'edat, el pes, la dieta i l'estat socioeconòmic per descartar altres factors. Després de considerar tots aquests factors, es va demostrar que efectivament existeix una vinculació entre la diversitat bacteriana i el consum de vi negre. Els consumidors de vi negre tenien un major nombre de bacteris diferents, taxes més baixes d'obesitat i nivells menors de colesterol.

La investigació s'ha dut a terme al Regne Unit, els Països Baixos i els Estats Units. Els científics creuen que la causa que explica aquest benefici podria estar en els polifenols que es troben en el raïm. Els polifenols són unes substàncies químiques que es troben de forma natural en les plantes. Els flavonoides i els àcids fenòlics són tipus de polifenols. Les fruites i verdures són molt riques en aquests compostos, que al seu torn són plens d'antioxidants que combaten el dany cel·lular.

Copa de vi negre

La investigació apunta que podria ser que els polifenols alimentin els microorganismes beneficiosos que viuen als nostres intestins. Ja s'havia demostrat que ajudaven a protegir contra una varietat d'afeccions cardiometabòliques, com l'obesitat, la diabetis tipus 2 o les malalties cardíaques, però ara aquesta nova evidència demostra un benefici afegit.

Això sí, els investigadors subratllen que la moderació és clau. Amb un dia a la setmana sembla ser suficient per començar a notar els beneficis. Com subratllen, "si ha d'elegir una beguda alcohòlica avui, el vi negre és el que ha d'elegir, ja que sembla exercir un efecte beneficiós sobre la salut i i sobre la microbiòtica intestinal, el que al seu torn també pot ajudar el pes i el risc de malalties del cor", afirmen.