El sucre no és l'únic culpable que els nivells de glucosa augmentin, la insulina es dispari i el cos generi resistència. Ni probablement que augmenti el risc d'obesitat, malalties cardiovasculars i diabetis tipus 2, a més de l'addicció que causa al cervell, sobretot en les persones obeses. Encara que molts pensin que els edulcorants artificials, en principi, suposen la panacea perquè proporcionen el sabor dolç sense cap dels efectes secundaris, les investigacions semblen apuntar cap a un altre costat.

Un nou estudi ve a reafirmar l'evidència que aquests productes tenen efectes metabòlics innegables. En concret, conclou que simplement provar una cosa dolça altera el metabolisme i el control de glucosa. La investigació ha estat duta a terme a la Universitat d'Illinois a Chicago i apareix a la revista Nutrients.

Sucralosa

L'estudi

Els assajos es van realitzar amb sucralosa, un edulcorant artificial d'ús comú. En total, es van veure involucrades 21 persones, 10 amb pes normal i 11 amb obesitat, que es van fer proves de tolerància oral a la glucosa després d'ingerir glucosa i sucralosa. Cap dels participants no tenia diabetis o consumia edulcorants artificials amb regularitat.

Primer, els participants van prendre aigua destil·lada. Després, van consumir aigua amb 48 grams de sucralosa, l'equivalent a una llauna de refresc, i finalment, en una tercera prova van prendre la mateixa quantitat de sucralosa durant 5 segons, però sense empassar-se-la. A continuació, els participants van prendre la glucosa 10 minuts després de cada una de les tres substàncies anteriors.

Els científics van examinar els nivells de sucralosa, insulina, glucosa i pèptid C a la sang. En el cas de les persones que tenien un pes normal, en prendre la sucralosa es va produir una disminució modesta en els nivells d'insulina dins de la primera hora i un augment en la sensibilitat a la insulina d'aproximadament 50. Al contrari del que va passar quan les persones amb obesitat van prendre l'edulcorant: els seus nivells d'insulina van augmentar molt més en comparació amb quan van beure aigua destil·lada o quan només van provar l'edulcorant, la qual cosa va portar els científics a plantejar la hipòtesi que alguns efectes de la sucralosa només ocòrren en persones amb obesitat.

Sucralosa Huxol

Curiosament, i al contrari del que esperaven els investigadors, l'estudi també va descobrir que simplement provar l'edulcorant també tenia un efecte metabòlic. En ambdós grups de persones, aquells amb obesitat i aquells amb pes normal, hi va haver una reducció en la resposta a la insulina en la prova posterior de tolerància a la glucosa. És a dir, que el sabor dolç en si mateix pot tenir un impacte en el metabolisme dels carbohidrats i el control de glucosa.

L'estudi suggereix que existeixen mecanismes que no entenem clarament sobre com el cos humà regula la glucosa i els possibles efectes metabòlics de provar una cosa dolça, per tant, és aconsellable menjar aliments dolços amb moderació. La mostra de l'estudi ha estat petita, però aquestes dades venen a afegir-se a altres evidències que han acabat de la mateixa manera.