Un dels principals problemes de salut a què s'enfronta la medicina en els nostres temps, és el de l'obesitat en l'edat adulta. Per això constantment els metges fan un especial recalcament que cuidem l'alimentació i fem exercici amb regularitat. Uns hàbits que no serien complicats de dur a terme si no fos perquè com a societat els hem anat deixant de la costat durant les últimes dècades.

Per exemple, als Estats Units les xifres són especialment reveladores i serveixen per il·lustrar el que està succeint a Occident. El 1970, el percentatge d'adults obesos era del 15%. Tanmateix, per a 2016, les xifres s'havien disparat fins al 40%.

Home obès

Sempre que es parla de l'epidèmia d'obesitat que patim en el dia d'avui s'assenyala l'excés en la ingesta de sucre, l'augment dels aliments processats en la dieta i la incorporació cada vegada major de les begudes edulcorades de manera artificial. Tanmateix, l'alarma sobre el sucre fa anys que es va disparar i es pot dir que –tot i que insuficientment encara– es han anat prenent mesures sobre això, i tot i així, l'obesitat continua creixent. Per què passa llavors això?

Un equip de científics dirigits per l'investigador Alex Bentley, cap del departament d'Antropologia de la Universitat de Tennessee, ha volgut compartir amb els lectors de la revista Economics & Human Biology els resultats de l'estudi que han realitzat.

Segons s'extreu de les troballes del treball realitzat per l'equip nord-americà, l'epidèmia d'obesitat té a veure amb el consum de sucre dels actuals adults quan eren nens. Una qüestió que té a veure amb la irrupció en les dècades dels 70 i els 80 d'aliments amb un excés de sucre afegit preocupant.

Segons l'opinió dels responsables del treball, fins ara no existia cap estudi que hagués indagat en la importància que s'ha descobert que té l'increment del consum del sucre en la infantesa i l'alarmant augment de l'obesitat anys després.

Mitjançant la utilització d'un procés estocàstic, el model realitzat pels científics nord-americans mostra com l'augment del consum d'excés de sucre va incrementar les taxes d'obesitat en cada generació. Segons expliquen els científics, el seu model explica els anys de retard entre el consum de sucre, que és la causa, i l'augment de les taxes d'obesitat, l'efecte.

L'esmentat model revela que per a cada generació, la taxa d'obesitat actual és la taxa d'obesitat de l'any anterior més una funció simple de l'excés de sucre mitjana consumit l'any actual.

Dona obesa

D'altra banda, l'estudi també conclou que la pobresa és el principal impulsor del consum excessiu de sucre, ja que les dades de consum revelen que aquesta substància i les begudes ensucrades han estat una part important de la despesa de les llars de baixos ingressos.

La bona notícia que assenyalen els experts és que les taxes d'obesitat infantil han descendit des de 2009, quan gràcies a un programa especial de nutrició suplementària per a dones, nadons i nens aconseguís reduir a la meitat la quantitat de sucs consumida. Un acció els resultats del qual preveuen es veuran positivament reflectits quan aquests nens arribin a ser adults d'aquí a uns anys.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat