La diabetis tipus 2 es caracteritza per la incapacitat que té el cos per processar prou la glucosa. Com a conseqüència d'aquest problema, els nivells de sucre a la sang són persistentment alts.

És una malaltia que, per exemple als Estats Units, afecta més de 30 milions de persones i que si no es controla, pot provocar complicacions com a hiperglucèmia, hipertensió i problemes en la vista. Per mantenir la diabetis tipus 2 controlada, la medicinaincideix en dos apectes. D'una banda, la medicació i, d'altra banda, seguir una sèrie de pautes precises quant a la dieta.

Però la diabetis tipus 2 o mellitus –com també és coneguda– pot arribar a remetre en els seus inicis, tant totalment com en gran part, la qual cosa és una gran notícia per als qui són diagnosticats amb aquest trastorn metabòlic. De manera que els qui aconsegueixen l'esmentada remissió poden suspendre el tractament sota determinades condicions.

Diabetis (1)

Un dels casos en els quals pot tenir lloc la remissió de la diabetis passa en les persones obeses que la pateixen i se sotmeten a una cirurgia bariàtrica. També en ocasions s'ha donat entre els qui patint diabetis tipus 2 han realitzat una dieta intensiva molt baixa en calories durant almenys dos mesos.

Però en condicions no tan extremes també sembla ser possible que la diabetis mellitus remeti. Almenys així ho confirmen els resultats que han sorgit d'un estudi dut a terme per científics de la Universitat de Cambridge.

L'estudi

 

Les troballes de l'estudi han estat publicades a la revista Diabetic Medicine, i són el resultat d'analitzar les dades de 867 persones de 40 a 69 anys amb diabetis tipus 2 diagnosticada recentment.

Els investigadors van realitzar un seguiment de l'evolució dels voluntaris durant un període de 5 anys. Una vegada finalitzat l'estudi, el 30 per cent dels participants van presentar remissió en la diabetis.

Els participants que havien aconseguit perdre un 10 per cent del seu pes corporal, en van presentar més del doble de probabilitats d'experimentar remissió en el seguiment de 5 anys, en comparació amb les persones que no havien perdut pes.

Flexión

Segons els investigadors de Cambridge, perdre molt pes en poc temps no és gens senzill, però sí és assequible reduir-lo al voltant d'un 10 per cent en un període de 5 anys. Un aspecte que pot resultar molt encoratjador i factible per a molts.

Els resultats de l'estudi reforcen la importància de controlar el pes, la qual cosa es pot aconseguir a través de canvis en la dieta i l'augment de l'activitat física. I és que encara que la diabetis tipus 2 és una malaltia crònica, pot arribar a controlar-se i fins i tot aconseguir que remeti.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat