L'Organització Mundial de la Salut (OMS) celebra aquest dissabte 31 de maig el Dia Mundial sense Tabac, alhora que se celebra a Catalunya la Setmana sense Fum. És en aquest context que la secretaria de Salut Pública del Departament de Salut ha presentat aquest dilluns les últimes dades en relació amb el consum de tabac, així com sobre deixar de fumar a Catalunya. Qui ho aconsegueix? Segons l'Enquesta de Salut a Catalunya (ESCA) del 2024, la taxa d'abandonament del tabac és del 51,3% en el conjunt de la població de 15 anys o més.
🚬 Suècia: el país on gairebé ningú fuma… però s'hi consumeix nicotina
🥼 El model suec podria evitar 29.000 morts anuals per tabac a Espanya, adverteix l'expert Karl Fagerström
❌ Suècia i sis països, contra Espanya per la regulació dels productes alternatius a les cigarretes
El percentatge fa referència a les persones que, havent fumat habitualment en algun moment de la seva vida, ara es declaren exfumadores. Aquesta taxa ha estat més baixa entre la població de 15 a 44 anys (32,7%) en comparació amb la resta de grups d'edat (53% entre 45 i 64 anys, 70,3% entre 65 i 74 anys, i 82,6% a partir dels 75 anys), alhora que superior entre les persones amb un nivell socioeconòmic més alt (63,3%) en comparació amb les de nivell mitjà (51,7%) i inferior (45,4%).
Tractaments per deixar de fumar
Salut impulsa i finança dues xarxes de professionals de la salut amb un paper destacat en la prevenció i el tractament del tabaquisme: la Xarxa d'Atenció Primària sense Fum i la Xarxa Catalana d'Hospitals sense Fum. L'any passat, 66.926 persones van deixar de fumar mentre eren ateses pels equips d'atenció primària, i 13.987 van seguir tractaments de cessació als centres integrats a la xarxa d'hospitals.
El consell i el tractament per deixar de fumar que ofereixen les dues xarxes es completa amb el suport per a la cessació tabàquica que també proporcionen moltes oficines de farmàcia, l'ajuda professional que proporciona el servei 061 Salut Respon, i la intervenció d'alguns centres de la Xarxa d'Atenció a les Drogodependències. Salut també facilita l'accés gratuït al tractament farmacològic per deixar de fumar a persones de col·lectius amb necessitats especials, com aquelles persones que pateixen trastorns mentals i malalties cròniques, les que resideixen a barris de baix nivell socioeconòmic o les dones embarassades. Des del 2006, 18.751 persones s'han acollit de manera gratuïta a un d'aquests tractaments.
Un de cada cinc catalans fuma
I des del 2020, cal tenir en compte que la cartera de prestacions farmacèutiques del Sistema Nacional de Salut ha incorporat medicaments que, en el marc dels programes de cessació dels serveis sanitaris, ajuden de manera efectiva i segura a deixar de fumar. D'acord amb l'Àrea del Medicament del Servei Català de la Salut, 290.895 persones s'havien beneficiat de l'ús d'aquests medicaments per deixar de fumar entre gener del 2020 i març del 2025. Durant tot el 2024, el nombre de persones que van poder accedir a aquests tractaments va ser de 77.285 (51,1% homes i 48,1% dones) de les quals, un 26,9% tenia entre 18 i 44 anys, un 58,7% entre 45 i 64, i un 14,5% 65 o més.
Segons l'ESCA, un 21,4% de la població catalana de 15 anys i més fuma (26,1% dels homes i 16,8% de les dones), una xifra de fumadors sensiblement a la del 2019, que era del 29,4% (34,3% dels homes i 24,9% de les dones). Tanmateix, "aquests nivells continuen representant un greu problema a la salut pública a Catalunya", ha subratllat el secretari de Salut Pública, Esteve Fernández, que ha recordat que cada any moren unes 10.000 persones per malalties ocasionades pel consum de tabac o de l'exposició al fum ambiental. "En el consum de tabac, hem avançat moltíssim aquestes dècades, però no podem caure en el cofoisme. Encara no hem tocat sostre; estem bé, però podem estar millor", ha afegit.
Focus en les cigarretes electròniques
Els resultats també mostren que més del 60% de les persones que utilitzen cigarretes electròniques segueixen fumant tabac al mateix temps, motiu pel qual Fernández ha fet una crida "a prevenir el consum de tabac en qualsevol forma, incloses les cigarretes electròniques, ja que no hi ha prou evidència que serveixin per deixar de fumar i són porta d'entrada a l'addicció". "Volem que els joves no comencin a experimentar cap mena de producte de tabac o nicotina; volem ajudar a persones fumadores que puguin sortir d'aquesta addicció i progressar, també, en la protecció de la població no fumadora", ha indicat.
És a dir, que Salut ha posat el focus sobre les cigarretes electròniques, ja que moltes persones han experimentat amb l'ús d'aquests productes i "la seva utilització a l'adolescència és ja un motiu de preocupació". Un 1,3% de la població de 15 anys o més ha declarat utilitzar cigarretes electròniques el 2024, mentre que un 10,4% les havia utilitzat regularment o les havia provat anteriorment. L'any 2023, un 52,3% dels participants en l'enquesta ESTUDES (escolars de 14 a 18 anys) havia consumit cigarretes electròniques algun cop, el 44% durant els últims dotze mesos i el 24,8% en els últims trenta dies. "Aquestes xifres posen de manifest que es mantenen uns nivells elevats d'experimentació amb el consum de cigarretes electròniques, per sobre del doble del que s'havia registrat fins al 2016, quan el consum alguna vegada a la vida es va estimar en un ja elevat 22,6%", assenyala el departament.
Altres dades sobre tabac a Catalunya
Cal destacar que les polítiques de prevenció i control del tabac i els canvis socioculturals han contribuït a la reducció de l'exposició al fum ambiental de tabac. D'acord amb l'ESCA, el 7,8% de les persones no fumadores de 15 anys i més declarava estar exposat al fum del tabac a la llar l'any 2024, molt per sota del 18,1% del 2010. En el cas dels infants de 0 a 14 anys, l'exposició al fum del tabac a la llar va ser del 6,4% en el bienni 2023-2024, molt per sota del 22,9% del bienni 2010-2011.
Tot i els avenços de les últimes dècades, l'exposició al fum ambiental continua representant un obstacle important a la protecció de la salut i el medi ambient. Salut recorda que el Consell de la Unió Europea va fer pública al desembre la recomanació d'ampliar els espais lliures de fum a entorns com els parcs infantils o les terrasses dels establiments d'hostaleria fent extensives aquestes mesures a les emissions de productes emergents com les cigarretes electròniques o el tabac i els productes a base d'herbes per escalfar. Per això, el departament considera que l'extensió dels espais lliures de fum a entorns oberts o semioberts és una prioritat per al control del tabaquisme.