Suècia i sis països més han acusat Espanya de restringir de manera injustificada la lliure circulació de mercaderies amb el seu projecte de Reial decret per regular certs productes relacionats amb el tabac, com ara els cigarrets electrònics, els productes a base d'herbes calentades o les bosses de nicotina, entre altres. Itàlia, Suècia, Grècia, Romania, Croàcia, Hongria i la República Txeca són els països que consideren que la normativa espanyola vulnera l'article 34 de la Unió Europea, imposant una restricció no justificada a productes que es comercialitzen a altres països de la Unió Europea. Aquesta postura s'ha reflectit en els dictàmens raonats que aquests països han enviat arran de la notificació d'Espanya al TRIS, el sistema que obliga els estats membres a informar la Comissió Europea sobre qualsevol projecte de regulació tècnica abans que sigui adoptat en l'àmbit nacional, en cas que afecti el mercat interior.
"Una prohibició de facto"
Suècia considera que el projecte de Reial decret espanyol, que limita a 0,99 mg de nicotina per bossa, "equival a una prohibició de facto que exclou del mercat tots els productes actualment comercialitzats". El país nòrdic creu que aquesta mesura "vulnera els articles 34 i 35 del TFUE, ja que restringeix la lliure circulació de mercaderies dins del mercat interior", afegint que "el snus, com a producte sense combustió, és menys nociu que el tabac fumat i ha ajudat a reduir les taxes de tabaquisme a Suècia". A més, Suècia considera que una proporció de 0,99 mg de nicotina és massa baixa perquè una persona addicta a les cigarretes consideri passar-se a aquests productes sense fum. Que aquests països s'hagin posat d'acord criticant Espanya, és un fet d'especial rellevància, ja que és la primera vegada que una norma sobre tabac ha rebut tants dictàmens raonats i tant qüestionament; fet que implica frenar la normativa impulsada pel Ministeri de Sanitat tres mesos més (fins al 28 de juliol) i obliga Espanya a explicar les mesures que adoptarà en resposta a aquests dictàmens.

Suècia és tan contrària a aquesta regulació que el ministre suec de Comerç, Benjamin Dousa ha emès un comunicat sobre aquest tema on assegura que per a ell és important lluitar per el snus blanc per dues raons: "En primer lloc, és una qüestió de llibertat per als usuaris suecs de snus que haurien de poder viatjar, treballar i viure en altres països de la UE. En segon lloc, és una qüestió de llocs de treball. Som bons en snus i la indústria ocupa moltes persones a Suècia”.

Itàlia comparteix una opinió similar sobre les bosses de nicotina i creu que si Espanya tira endavant la llei, "restringirà la lliure circulació de mercaderies dins del mercat únic". Grècia sosté que Espanya "imposa restriccions desproporcionades a l'etiquetatge i crea obstacles al comerç intracomunitari", i denuncia el límit de 0,99 mg de nicotina per bossa, que considera "equival a una prohibició efectiva de la seva comercialització, en contra de l'article 36 del TFUE". Romania, per la seva banda, considera que la normativa imposa restriccions "injustificades" en la regulació dels productes amb nicotina, subratllant que "Espanya està imposant una mesura sense fonament científic que demostri un risc important per a la salut pública".
La República Txeca afirma que el projecte legislatiu espanyol "pot crear un obstacle injustificat a la lliure circulació de mercaderies" i que la regulació sobre les bosses de nicotina "és considerablement inferior als requisits d'altres estats membres de la UE", on els límits màxims oscil·len entre els 12 i els 20 mg. "Les bosses de nicotina no contenen tabac, no es cremen, no generen fum ni cendra" i estan "destinades als fumadors com a alternativa als cigarrets convencionals", defensen.