Aquest dimarts Catalunya ha registrat la xifra de morts per coronavirus en vint-i-quatre hores més alta de la segona onada. Només en la darrera jornada han mort 51 persones als hospitals catalans per la Covid-19 i el mes d'octubre està registrant taxes de mortalitat que s'acosten cada cop més a les de la primera onada.

Segons les dades del Departament de Salut, en els primers dinou dies d'aquest mes ja han mort 299 persones pel virus, una vintena més que les registrades en tot el mes d'agost. Això, a més, va acompanyat de l'augment de persones ingressades a les unitats de cures intensives, que també s'han gairebé duplicat des de principi de mes.

Els experts ja auguraven una segona onada dura de cara a la tardor i científics i institucions asseguren que a la segona quinzena d'octubre veurem com es consolida aquesta tendència a l'alça. Ara per ara, els paràmetres són elevats i constants, la pressió als hospitals va creixent, els positius gairebé sumen els 3.000 cada dia i la mortalitat s'acosta a nivells d'alerta.

Pic de mortalitat

Des de l'inici de la pandèmia, segons les dades de la Generalitat, ja han mort 13.670 persones a causa del coronavirus a Catalunya. El març i l'abril van ser els mesos amb les taxes diàries més elevades -on el país va arribar a registrar més de 300 morts en vint-i-quatre hores- i amb l'arribada de l'estiu aquesta taxa es va reduir. El juliol va concloure amb 161 persones mortes; l'agost, amb 276 i al setembre es van tornar a enfilar fins a les 347.

De moment, en els primers dinou dies d'octubre la xifra ja arriba als 299 morts, 157 dels quals en l'última setmana. Si durant l'estiu els traspassos diaris se situaven en menys de deu, ara mateix superen la desena. Especialment en la darrera setmana, on la mitjana ha estat de 22 persones mortes cada dia.

Més pressió a les UCI

Les dades de mortalitat van de la mà d'unes dades d'hospitalitzacions que també són alarmants. Actualment hi ha 1.385 persones ingressades i la pressió sanitària creix dia a dia. Si el recompte dels ingressos puja cada dia, encara han pujat més els ingressos a les unitats de cures intensives (UCI), on ja hi ha 239 persones ateses a Catalunya.

A principis d'octubre els pacients a l'UCI per coronavirus eren 153. Des de l'inici de mes, doncs, han ingressat 140 pacients i la xifra diària registrada aquest dimarts torna a ser la més alta de la segona onada.

Segons Salut, les UCI del país es troben al 80% ara mateix i en tan sols la darrera setmana han augmentat un 50% els ingressos per Covid. Això, en conseqüència, també ha impactat de retruc la pressió sobre urgències i l'atenció primària.

Espanya, el país d’Europa amb la mortalitat més alta

Amb un total de casos de Covid-19 a tocar del milió, l'estat espanyol té ara la taxa de mortalitat més alta d'Europa: 36,2, segons les darreres dades del Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès).

Aquesta taxa, que il·lustra els molts positius en Covid-19 cada 1.000.000 habitants les dues darreres setmanes, també és elevada a Romania, que segueix de prop Espanya, amb 34,6, i ala República Txeca, on la taxa arriba als 29,5. Les dades també mostren l'actual situació de la pandèmia en la trentena de països de la UE, l'espai Schengen i el Regne Unit.