El secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, no es mostra optimista. Si bé ha admès que és massa aviat per treure conclusions de les mesures imposades a Catalunya, no amaga la realitat. En una entrevista a Aquí Cuní de Ser Catalunya ha estat categòricament contundent: "No hi ha indicadors per a l'optimisme, però estem al principi de l'onada i hem actuat de manera contundent".

Les restriccions que el Govern va anunciar la setmana passada han estat el preludi de moltes altres que han vingut després, encara més restrictives. A l'estat espanyol trobem l'exemple amb Navarra, i si mirem a Europa, Gal·les o Bèlgica, també s'han reforçat contra la Covid-19.

Indicador bàsic: l'UCI

A casa nostra, l'indicador més clar són els llits ocupats als hospitals i, concretament a les UCI. Aquí, Ramentol remarca que en tan sols una setmana "han augmentat un 50% els ingressos Covid i l'ocupació total de les UCI està al 80%" a Catalunya. Per això, conclou que "l'escalada assistencial dels darrers dies fa feredat". A més, l'impacte de les urgències també ha augmentat i considera que calia actuar.

Si els contagis continuen augmentant no es descarta el toc de queda, el mateix vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, ho va anunciar ahir. Però Ramentol apunta a altres àmbits de restricció on hi ha "marge per endurir" les mesures. El Departament de Salut té un ampli ventall d'opcions sobre la taula i totes són possibles. Aquestes es podran prendre amb la perspectiva dels dies, com a mínim set.

El secretari general assegura que és aleshores quan es comença a intuir l'efectivitat de totes elles i de manera ferma, a partir dels 14 dies: "Encara és aviat per saber si aquestes noves mesures compliran l'efecte. Les mesures seran més o menys, o molt o poc efectives depenent del grau de compliment que entre tots hi donem". 

Cas Mitjà

Sobre la polèmica oberta per les crítiques a la gestió de la consellera de Salut, Alba Vergés, que va fer l'epidemiòleg Oriol Mitjà, Ramentol ha tancat files. Més enllà d'entrar a retreure qui pot criticar què, cosa que és lícita i democràtica, el secretari general ha assegurat que "és un país que per sort tenim una gran pluralitat d'experts que han ajudat tots ells a la gestió de la pandèmia i des del Departament es reitera l'agraïment".

No nega les discrepàncies i les visions diferents, i sobre l'informe de Mitjà que havia de presentar el passat mes d'abril, no té constància que s'hagi fet arribar.