La segona onada del coronavirus ha impactat amb força a Europa, i Espanya s'ha convertit en un dels estats més castigats. Amb un total de casos de Covid-19 a tocar del milió, l'estat espanyol té ara la taxa de mortalitat més alta d'Europa: 36,2, segons les darreres dades del Centre Europeu pel Control i la Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès).

Aquesta taxa, que il·lustra els morts positius en Covid-19 cada 1.000.000 habitants les dues darreres setmanes, també és elevada a Romania, que segueix de prop a Espanya amb 34,6, i a República Txeca, on la taxa arriba als 29,5. Les dades també mostren l'actual situació de la pandèmia en la trentena de països de la UE, l'espai Schengen i el Regne Unit. 

Des de l'inici de la pandèmia, Espanya ha registrat 33.775 morts per Covid-19. Les pitjors xifres es van registrar a l'abril però, després d'aconseguir reduir considerablement la mortalitat en aixecar-se l'estat d'alarma, les morts per coronavirus van tornar a créixer a l'agost fins a arribar a registrar 575 morts l'última setmana.

La xifra de contagis ha arribat aquesta tardor a nombres similars als de la primavera en molts països europeus, i fins i tot en certes regions les dades de positius han superat els rècords de l'abril. Tot i això, val a dir que la taxa de detecció amb proves PCR també ha augmentat aquesta tardor, encara que no en tots els països de la mateixa manera. Luxemburg se situa al capdavant amb 6.453 tests per cada 100.000 habitants, seguit per Dinamarca amb una taxa de 5.295. En aquest cas, però, Espanya no se situa al capdavant d'Europa sinó que ocupa la dotzena posició (per darrere de Portugal) amb una taxa de detecció de 1.445.

El mapa d'Europa, tenyit de vermell per la Covid-19

Les dades ho evidencien: la segona onada de coronavirus ha afectat amb duresa Europa, que apareix tenyida de vermell en el nou mapa de colors comú de l'ECDC que marca el risc per la Covid-19. Espanya, França, Regne Unit, Irlanda, Holanda, Bèlgica, Polònia, la República Txeca, Romania, els països balcànics i pràcticament tot Portugal estan en vermell, seguint l'indicador que té en compte tant el nombre de tests com la positivitat de les PCR.

 

w41 COVID19 EU EEA UK Subnational Combined 1

Indicador combinat: taxa de notificacions de 14 dies, taxa de proves i positivitat de la prova, actualitzada el 16 d'octubre de 2020. / ECDC

D'altra banda, Alemanya, Itàlia, Grècia, els països escandinaus i els bàltics tenen un nivell de risc inferior tenint en compte els índexs de positius de les proves PCR. Tot i això, independentment de les millors o pitjors xifres, la majoria de països estan prenent dràstiques mesures per frenar l'escalada de contagis, com el toc de queda a París o les restriccions als bars i restaurants.

 

Imatge principal: Una infermera atén a un pacient ingressat en una UCI per Covid-19. / Efe