Una jornada més, les dades no criden a l'optimisme, tot el contrari. Tal com van advertir les autoritats sanitàries, afrontem una segona quinzena d'octubre en què la previsió és que es dispararien tots els paràmetres i així està passant. El risc de rebrot del coronavirus segueix a l'alça, de forma constant, la pressió als hospitals va creixent, i els positius gairebé sumen els 3.000. I el pitjor de tot, la mortalitat no s'atura i en la darrera jornada s'han registrat 51 víctimes mortals, un dels registres més alts d'aquesta segona onada.

El risc de rebrot ja ha arribat a 466,49, 28 punts per sobre dels 438,48 registrats la jornada anterior i molt lluny dels 338,49 de fa una setmana. Per contra, el risc de contagi, la velocitat de propagació, baixa dues dècimes respecte a l'anterior registre i se situa en 1,28, segons les dades facilitades aquest dimarts pel Departament de Salut.

2.897 nous positius

Els nous positius són 2.897 i ja són 206.294 les persones que han patit o pateixen la Covid-19 des que va començar la pandèmia el març passat. El darrer balanç de víctimes mortals és de 13.670, amb 51 morts més respecte a la darrera jornada.

L'augment de positius va acompanyat d'un increment de la pressió als centres hospitalaris.  A la darrera jornada s'han comptabilitzat 77 ingressos en hospitals catalans per coronavirus. Avui són 1.385 les persones hospitalitzades. Si el recompte dels ingressos puja cada dia, encara han pujat més els ingressos a les unitats de cures intensives (UCI), on ja hi ha 239 persones ateses, 25 més que en el recompte anterior.

Entren en vigor noves restriccions

El Govern, davant l’extensió de la pandèmia, ha decidit ampliar les restriccions que van entrar en vigor divendres passat i avui ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC)  noves mesures per intentar reduir la mobilitat i el contacte social. Així, des d’avui les botigues 24 hores hauran de tancar entre les 22 i les 7 hores.

Aquesta mesura busca evitar que es repeteixin comportaments com els registrats el cap de setmana, després del tancament de bars i restaurants, en què es va detectar un increment dels botellons. "Volem que tanquin a la mateixa hora que es tanquen els parcs públics, amb la intenció que no hi hagi la compra d'alcohol i evitar els botellons. Si tenim els comerços tancats a les nits, que és quan la gent jove hi anava a comprar l'alcohol per fer les seves festes, també podem reduir el contagi", ha explicat el conseller d’Interior, Miquel Sàmper.

També s’ha decretat que en àrees de servei d'autopistes i altres vies, les activitats de restauració es podran prestar exclusivament mitjançant serveis d'entrega al mateix establiment, sense fer ús dels espais interiors i garantint l'entrega individual i separada del client.