Estem en estat d'alarma per la pandèmia del coronavirus. Però què vol dir, ben bé, això? Quines noves mesures ha el govern espanyol i com ens afecten a la nostra vida diària? Aquest article vol ser una guia per saber tot el què podem fer i tot el que no durant els propers 15 dies (com a mínim). 

Des de diumenge 15 de març, l'executiu Sánchez assumeix el control únic i recentralitza les competències de salut i seguretat, que juntament amb transport i defensa es dirigiran ara des de Madrid. Només es podrà sortir de casa per anar a treballar, per comprar aliments i medicaments i tenir cura de familiars. El decret però, no prohibeix l'arribada de vols, trens o vaixells. 

Així doncs, quan i com es pot circular? Quins comerços poden obrir? Hi ha temps limitat per sortir al carrer? Puc anar a visitar els amics? T'expliquem tots els detalls de l'estat d'alarma. 

Quan es podrà sortir al carrer?

  • Per adquirir aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.
  • Per assistir a centres, serveis i establiments sanitaris.
  • Per desplaçar-se al centre de treball o a la residència habitual
  • Per a l'assistència o cura de gent gran, menors, depenents o persones especialment vulnerables.
  • Per dirigir-se a entitats financeres i d'assegurances.
  • Per passejar les mascotes
  • Per carregar el dipòsit de benzina del teu vehicle. 

Està regulat el temps que es pot estar fora de casa?

No. No obstant això, el Reial Decret adverteix que estar molta estona en establiments comercials oberts està prohibit, així com consumir dins aquests mateixos establiments.

Puc anar pel carrer acompanyat?

No, els desplaçaments només es podran fer de manera individual, exceptuant si s'ha d'acompanyar alguna persona amb dificultats

Puc sortir amb nens al carrer?

No. El Reial Decret no contempla aquesta possibilitat, per això hauran d'estar confinats a casa excepte un cas de força major. A més els parcs i àrees esportives i d'esbarjo estan tancats, com els cinemes, els museus o els parcs d'atraccions.

Puc treure a passejar el gos?

Sí, es pot sortir amb el gos, però de forma individual. No es pot passejar la mascota acompanyat d'altres persones.

Possible tancament de carreteres

El ministre de l'Interior podrà acordar el tancament de carreteres o algun tram per motius de salut pública o seguretat.

Puc desplaçar-me a una altra comunitat per treballar?

Sí. Una de les excepcions a les restriccions de la mobilitat és la de poder utilitzar els mitjans de transport necessaris per a facilitar els desplaçaments per qüestions de feina, el que inclouria el poder traslladar-se a una altra comunitat, si bé el decret no ho reflecteix de manera explícita.

Estan tancats els aeroports espanyols?

De moment no. El decret però no prohibeix l'arribada de vols, trens o vaixells. Els aeroports, per tant, queden oberts. 

Puc tornar al meu habitatge habitual? 

Sí. El decret inclou aquesta possibilitat i deixa via lliure a aquest desplaçament.

Puc anar a dinar a fora?

Totes les cafeteries i restaurants, quedaran tancades al públic, tot i que podran fer lliuraments a domicili.

Haig de comprar provisions?

No. Les autoritats competents han d'adoptar les mesures necessàries per al proveïment alimentari en els llocs de consum i el funcionament dels serveis dels centres de producció, permetent la distribució d'aliments des de l'origen fins als establiments comercials de venda a consumidor, incloent magatzems, centres logístics i mercats en destinació.

Només obriran comerços de primera necessitat

Queda suspesa tota activitat comercial minorista a excepció dels comerços d'alimentació i productes de primera necessitat, productes farmacèutics, mèdics, òptiques, productes ortopèdics, higiènics, premsa, combustibles, estancs, equips tecnològics i de telecomunicacions, tintoreries (fonamental en el treball i manteniment d'hospitals i altres centres d'atenció), i comerç per internet.

Què passa amb les perruqueries?

Tot i que en un primer moment les perruqueries constaven com a excepció en el decret, davant la pressió del gremi de perruquers i la resta de polítics, com la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, el govern espanyol ha rectificat i finalment ha prohibit obrir les perruqueries. Només podran fer serveis a domicili. L'excepció es basa en raons d'higiene de gent gran que pugui tenir dificultats de mobilitat per tallar-se el cabell i rentar-se el cap, mentre que les tintoreries són necessàries per a la feina i el manteniment d'hospitals i altres centres d'atenció. També queden obertes òptiques i estancs

Sense oci 

També tanquen instal·lacions culturals, esportives, així com desfilades, revetlles i festes populars. L'assistència als llocs de culte i a les cerimònies civils i religioses, incloent les fúnebres, queda condicionada a la necessitat de mantenir un metre de distància com a mínim entre els assistents.

El decret de l'estat d'alarma

El BOE va publicar la matinada del 16 de març el decret amb la declaració de l'estat d'alarma que limita els moviments dels ciutadans però obvia el confinament que havia demanat la Generalitat. 

Seguim totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat