L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha avalat l'estat d'alarma decretada dissabte pel govern espanyol, i ha demanat als barcelonins que no surtin de casa si no és essencial. Per això, ha anunciat el tancament de tots els parcs i jardins de la ciutat per frenar el brot de coronavirus. 

En una roda de premsa telemàtica que ha ofert des de casa seva aquest diumenge el matí, l'alcaldessa ha dit que "és necessari un marc de coordinació, és moment de fer el màxim esforç i prendre tots alhora les mateixes mesures per poder contenir el contagi".  L'alcaldessa ha assegurat saber que "aquesta situació genera angoixa i por" però ha insistit que "a Barcelona ningú quedarà sol"

Colau també ha explicat que ja ha signat el seu propi decret d'alarma, on fixa que el 44% de la plantilla municipal anirà a treballar perquè s'ocupen de feines essencials.

També ha demanat a govern espanyol adoptar mesures ambicioses per atendre les necessitats de les famílies, els treballadors, els autònoms i les petites i mitjanes empreses, perquè es formi un "escut social" que eviti situacions de crisi com les que es van donar el 2008.

Sis positius

Hi ha sis positius entre treballadors municipals. El decret preveu desdoblar equips i comandaments perquè cap servei quedarà en precarietat per una baixa mèdica o un confinament. L'Ajuntament també garantirà els serveis bàsics, els alimentaris, infraestructures bàsiques, combustibles i distribució farmacèutica.

A més, es reforcen certs serveis, com els de neteja, seguretat i especialment els de serveis socials. Colau ha explicat, a més, que es donarà una targeta moneder per aquelles famílies que tenen una beca menjador per algun dels seus fills. Són 33.000 nens a la ciutat.

Entre altres, els equipaments per a les persones sensellar i els menjadors socials queden oberts, es manté el servei per a les víctimes de violència masclista i el d'assistència domiciliària. Es reforçaran els àpats a domicili per a les persones vulnerables, el Centre d'Emergències Socials i la teleassistència, que atén unes 100.000 persones.

Un centre obert perquè puguin dormir les persones sensellar s'ha hagut de tancar quinze dies abans del previst perquè s'han detectat dos positius. La previsió és obrir-ne un altre en 48 hores. Hi haurà nou centres de serveis socials obert, com es fa habitualment a l'agost.

Hi ha més de 400 equipaments oberts, però el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha explicat que queden a disposició de l'Ajuntament per si calgués obrir-los per atendre el coronavirus.