“A partir d’avui, l’autoritat competent en tot el territori serà el Govern d’Espanya”. D’aquesta manera ha sintetitzat Pedro Sánchez l’estat d’alarma en resposta al coronavirus, aprovat aquest dissabte pel Consell de Ministres després de set hores de reunió gens fàcils. El president espanyol ha instat les comunitats autònomes a “situar-se darrere” de La Moncloa i remar plegats, sota la direcció única de l’Administració de l’Estat, que centralitzarà competències de Sanitat, Interior i Transports. “El virus no distingeix de territoris, colors polítics o ideologies”, ha recordat dirigint-se als presidents autonòmics. El president Quim Torra i el lehendakari Íñigo Urkulllu ja han alertat sobre una possible invasió de competències. La pandèmia a l’Estat espanyol ja ha superat els 6.000 casos i s’apropa als 200 morts. Les mesures excepcionals duraran, almenys, quinze dies. El govern espanyol descarta qualsevol confinament d'un territori, ja sigui la Comunitat de Madrid o Catalunya, com va demanar la Generalitat.

Les mesures del decret, que arriben amb retard, suposen una limitació pràcticament total dels moviments dels ciutadans durant la vigència de l’estat d’alarma, almenys quinze dies prorrogables. Els espanyols només podran circular per activitats essencials, com l’adquisició d’aliments o de productes farmacèutics o per altres motius de força major. La bateria de mesures és àmplia, i comporta una gran recentralització. Les Forces Armades es mobilitzen i queden sota la tutela del Ministeri de l’Interior. Les policies autonòmiques, com els Mossos d'Esquadra, també queden sota la direcció del ministre Fernando Grande-Marlaska. Tres ministres més tindran competències per sobre les autoritats autonòmiques, malgrat que les competències siguin de les comunitats. 

 

En roda de premsa telemàtica aquest dissabte a la nit, Pedro Sánchez ha deixat clares les principals directrius: durarà almenys quinze dies, entrarà en vigor aquesta mateixa nit i “sota la meva direcció”. Hi haurà quatre “autoritats competents delegades” més: la ministra de Defensa, Margarita Robles, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, el ministre de Transports, José Luis Ábalos, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa. En els seus àmbits podran adoptar qualsevol mesura que considerin necessària, ja sigui d’acord amb les comunitats autònomes o unilateralment.

Una pregunta reiterada pels mitjans de comunicació ha estat el confinament de Catalunya sol·licitat pel Govern de la Generalitat. S’hi ha negat rotundament perquè considera que no és necessari. “El virus no atén a diferències territorials i fronteres. Per això el cor del reial decret és protegir la ciutadania”, ha assenyalat el president espanyol. Ha subratllat que les restriccions de circulació afecten a tots els ciutadans espanyols, visquin on visquin, que no podran desplaçar-se més enllà dels trajectes imprescindibles. Per tant, ha dit que no es produiran escenes com l’arribada massiva de madrilenys a altres punts de l’Estat d’aquests últims dies.

Sánchez ha fet referència a la reunió per videoconferència que mantindrà aquest diumenge amb els presidents autonòmics, als qui ha demanat “situar-se darrere del govern d’Espanya i entre tots guanyar al virus”. En aquest sentit, ha defensat que “no hi ha ideologies ni territoris”, sinó que “els nostres ciutadans són el primer”. Als dirigents de les comunitats els traslladarà el conjunt d’accions i escoltarà els seus “suggeriments”. Ha reclamat que “no equivocar-se d’enemics quan estem davant del nostre vertader enemic”: el coronavirus.

“Aquesta batalla la guanyarem. L’important és que el preu sigui el mínim”, ha defensat el mandatari espanyol, que ha defensat la seva gestió seguint “la major excel·lència i rigor científics”. Ha garantit que s’hi dedicaran “tots els recursos que siguin necessaris” i que no els “tremolarà la mà per a guanyar al virus”. Ha assenyalat que, de moment, l'estat d'alarma durarà quinze dies, que són prorrogables amb autorització del Congrés, un escenari de pròrroga que no ha descartat. “Trigarem temps a veure la quotidianitat”, ha admès.

Discrepàncies amb Podemos

Les discrepàncies entre el PSOE i Unidas Podemos han allargat la reunió extraordinària del Consell de Ministres durant set hores. No es recorda una reunió del govern espanyol tan llarga en molts anys. El principal punt de conflicte han estat les mesures econòmiques i laborals, que finalment han decidit ajornar fins a dimarts, que s’abordaran en la reunió ordinària del Consell de Ministres. Sánchez ha volgut deixar clar que el “debat” ha estat “enriquidor” i que ha servit per a “millorar” el decret llei d’estat d’alarma. “Tant el vicepresident (Iglesias) com la resta de membres hem tingut un debat assossegat, intens, molt detallat”, ha assegurat. La comparexença, que inicialment estava prevista a les dues del migdia, s'ha acabat celebrant a les nou de la nit.

Eleccions, millor que no

Preguntat sobre les eleccions basques i gallegues del pròxim 5 d’abril, Pedro Sánchez ha deixat la decisió en mans de les forces polítiques d’aquestes comunitats, que hauran de decidir. No obstant això, ha traslladat també l’opinió del seu govern: que és “poc raonable celebrar eleccions el 5 d’abril amb aquestes mesures de restricció” i amb una possible amenaça de coronavirus encara latent.

 

Llegeix aquí les principals mesures del decret d'estat d'alarma

Segueix l’última hora sobre el coronavirus covid-19 a Catalunya i Espanya aquí