Gran part de la població està esperant poder tornar a una normalitat més gran en les seves vides després de mesos tan durs amb la pandèmia de la Covid-19. Per això, cada relaxació de les mesures de prevenció de riscos i les restriccions, suposen per a molts una gran esperança, però cal anar molt amb compte com demostren les xifres.

Però no només això, la relaxació de les restriccions podria aplanar el camí per a noves mutacions de virus resistents a les vacunes. Així queda de manifest en un estudi de la Universitat d'East Anglia i l'Institut Earlham.

L'estudi descriu com estem en una cursa contra el virus i com l'augment de casos podria brindar oportunitats perquè evolucioni cap a variants encara més transmissibles. Els investigadors temen que qualsevol nova variant pugui ser més virulenta, més resistent a les vacunes i més perillosa per als nens i grups vulnerables com els pacients trasplantats.

L'autor principal, el professor Kevin Tyler de la Facultat de Medicina de Norwich de l'UEA, ha subratllat que "en els últims 17 mesos, les economies, l'educació i el benestar mental han patit tremendament a causa de les restriccions imposades en un intent per aturar la propagació de la pandèmia. Encara que les vacunes han debilitat el vincle entre la infecció i la mortalitat, no s'haurien d'utilitzar com a argument per justificar un canvi ampli en la política dels països que experimenten un augment exponencial en el nombre d'infeccions. Això es deu que la majoria de la població mundial encara no està vacunada, i fins i tot en països amb programes de vacunació eficients, una proporció significativa de la societat, especialment els nens, roman desprotegida".

Dona quitándose mascrilla

Segons els experts, la relaxació de les restriccions impulsa la transmissió i permet que la població de virus s'expandeixi, el que millora el seu potencial evolutiu adaptatiu i augmenta el risc que sorgeixin soques resistents a la vacuna mitjançant un procés conegut com a deriva antigènica.

"En poques paraules, limitar la propagació de Covid-19 tant com sigui possible restringeix el nombre de morts futures en restringir la velocitat amb què sorgeixen noves variants. De fet, les variants successives del SARS-CoV-2, com les variants Alfa i Delta, s'han desplaçat unes a altres des del brot", afirma Tyler.

Els científics creuen que disminuir la taxa d'aparició de noves variants requereix que s'actuï amb rapidesa i decisió, reduint el nombre de persones infectades, inclosos els nens, amb vacunes i en combinació amb altres polítiques de salut pública.

Un alt nombre de casos de Covid-19 augmenta la probabilitat que el virus evolucioni per tornar-se més virulent, més transmissible o capaç d'evadir les vacunes. "És fonamental que continuem utilitzant mesures de salut pública per reduir les taxes de transmissió. Hem de coexistir amb precaució: si ignorem les polítiques de salut global que han demostrat reduir la infecció, el virus s'adaptarà encara més", destaca.