Les vacunes han evitat més de 2.500 morts per coronavirus a Catalunya des de principis d'any, segons ha explicat la investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC) de la Universitat Politècnica de Catalunya, Clara Prats. En una entrevista a RAC1, Prats ha detallat que, avui dia, hi hauria set vegades més decessos que els actuals i estaríem en els 200 diaris.

Paral·lelament, la biòloga també s'ha referit a la situació dels hospitals, que seria extremadament crítica sense la campanya de vacunació. Des del BIOCOMSC, estimen que hi hauria 1.200 persones ingressades a les Unitats de Cures Intensives (xifra que es va veure durant la primera onada, quan es va arribar a les 1.500). Actualment, hi ha 567 pacients a les UCI i un escenari que es contempla és que s'arribi a les 700, segons va explicar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

Les inoculacions de Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen han contribuït, tal com ha indicat Clara Prats a RAC1, més de 26.000 dies d'ocupació a les UCI i 128.000 dies d'hospitalitzacions a planta.

"En la bona direcció"

Preguntada per les mesures restrictives que hi ha implementades a Catalunya per fer front a la cinquena onada, Prats ha manifestat que "el tancament de l'oci nocturn i el toc de queda estan ajudant molt al descens dels casos" i ha subratllat que "estem anant en la bona direcció". La biòloga ha assenyalat que les dades comencen a apuntar cap a un doblegament de la corba i que ja som més a prop d'arribar al pic a les UCI, però sosté que "cal seguir sent prudent" perquè, en aquests moments, prop de l'1% dels catalans són potencialment contagiosos i la incidència continua sent alta (aquest diumenge s'ha situat en prop dels 390 casos per cada 100.000 habitants).

A parer de la investigadora Clara Prats, seria convenient que les mesures del confinament nocturn i del tancament de l'oci nocturn "s'allarguin unes setmanes més" per seguir frenant els contagis i la cinquena onada.

Més de 4,5 milions de vacunats amb la pauta completa

Aquests resultats demostren el bon funcionament de les vacunes. A Catalunya, aquest dissabte es va superar la xifra dels 4,5 milions de vacunats amb la pauta completa. Concretament, hi ha 4.534.750 catalans i catalanes inoculats amb les dues dosis o bé amb la monodosi de Janssen. De fet, a Catalunya ja s'han punxat més de 9 milions de vacunes.

Més del 80% de la població major de 50 anys ja té la pauta completa. D'altra banda, Salut volia reforçar la vacunació en el tram de 40 a 49 anys. Els resultats, per ara, són bons: el 76,3% de les persones d'entre 45 i 49 anys ja estan totalment immunitzats, mentre que en el cas de la població entre 40 i 44 anys el percentatge és del 69,3%.

Els grups que s'espera que accelerin en les properes setmanes són tots aquells ciutadans que tenen entre 16 i 34 anys. El 13,3% de les persones entre 16 i 19 anys ja tenen la pauta completa, percentatge que s'eleva al 15,5% en la població que va dels 20 als 29 anys i que es dispara al 28% entre aquells que tenen entre 30 i 34 anys.

 

Imatge principal: Una sanitària, preparant la injecció amb el fàrmac per vacunar. Sergi Alcàzar.